ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Όχι στις νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για τους πρόσφυγες!

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όχι στις νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για τους πρόσφυγες!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τη νομοθέτηση των κλειστών «πολυδύναμων» κέντρων κράτησης στα νησιά. Σε αυτά θα υπάρχουν από κοινού οι νέες «φουρνιές» προσφύγων, οι ευάλωτες ομάδες και όσοι είναι υπό απέλαση. Αντίστοιχα, δημιουργούνται κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι νέες φυλακές της ΕΕ θα είναι, παράλληλα, υγειονομικές «βόμβες», αφού δεν πληρούνται στοιχειώδεις υγειονομικοί όροι, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές. Στα έως τώρα βάσανα των προσφύγων έρχονται να προστεθούν η άρση της προστασίας των ανηλίκων, η μη εξασφάλιση διερμηνέα που να μιλά τη γλώσσα των αιτούντων άσυλο, η διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης για νέες κατηγορίες προσφύγων, η μη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους κοκ.

Και τα νέα μέτρα κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι συνολικά απαράδεκτα και επικίνδυνα.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:

–                           Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

–                           Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

–                           Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

Αργοστόλι 19/05/2020

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις