Σχετικά με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27ης Φεβρουαρίου 2020

 

Σχετικά με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας

Με βάση τον νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του νέου δήμου Σάμης πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ώστε να υπάρξει ένα απλό και λειτουργικό σχήμα, με τα κατάλληλα άτομα στις αρμόζουσες θέσεις. Ο νέος δήμος οφείλει να μην στραβοπατήσει και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να τίθενται σε αυτόν και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια εμπρός του.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η συνεργασία και η έμπρακτη απόδοση των εργαζομένων, οι οποίοι αν και γνωρίζουν ότι εργάζονται σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, εντούτοις είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πάρει φόρα ο δήμος και τα επιτελούντα τις απαραίτητες λειτουργίες όργανά του. Το ευέλικτο σχήμα λειτουργίας αποτελεί πάντοτε το Α και το Ω ειδικά σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν να κάνουν με μεγάλο φόρτο εργασίας, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση. Για αυτόν τον λόγο θεωρούμε απαραίτητη τη γνώμη όλων των συνεργαζόμενων οργάνων και υπαλλήλων/προϊσταμένων του δήμου Σάμης, ώστε ο Οργανισμός να προσαρμοστεί με βάση τις ανάγκες  των Υπηρεσιών στις ανάγκες των πολιτών και συνδημοτών μας.

Στο κομμάτι της Πολιτικής προστασίας, καθώς η περιοχή μας δυστυχώς είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, σημασία έχει όχι μόνο να αναφέρονται θεωρητικά οι αρμοδιότητες αλλά να μπορούν να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν και στην πράξη. Η πλειάδα αρμοδιοτήτων φέρνει και πλειάδα ευθυνών χωρίς να συνεπάγεται απαραίτητα και την πλήρη απόδοση και επίτευξη των στόχων.

Ο συντονισμός και η ανεμπόδιστη συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών θα συνδράμει τα μέγιστα ώστε ο δήμος Σάμης να παρουσιάσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που έχει σήμερα. Επί παραδείγματι, με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών προβλέπεται Γραφείο Αξιοποίησης και Διαχείρισης Σπηλαίων υπό την εποπτεία του Αυτοτελούς Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι θα χρειαστεί τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως και της Διεύθυνσης Οικονομικών για την πλήρη κάλυψη των ζητημάτων και αναγκών που θα ανακύπτουν. Κακά τα ψέματα, αγαπητοί συνδημότες.

Η Κεφαλονιά και η Σάμη βασίζονται και ζουν από τον τουρισμό. Η εικόνα του νησιού και της περιοχής μας παίζει πρωτεύοντα ρόλο για τον σχηματισμό άποψης του τρίτου που θα μας επισκεφθεί και θα επενδύσει τα χρήματά του επάνω στον τόπο μας. Για τον λόγο αυτό όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι στο έπακρο σχεδιασμένες, με προγραμματισμό λεπτομέρειας. Η σωστή οργάνωση των υπηρεσιών θα αποτελέσει μία σωστή εκκίνηση αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της υποστελέχωσης ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας.

Πέρα από τη θεωρητική προσέγγιση του οργανογράμματος, θα πρέπει στη πράξη ο τελικός Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που θα ψηφιστεί από το Σώμα να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες εκάστων των υπηρεσιών.

Τέλος, ζητούμε την ψηφιοποίηση του Οργανισμού με κύριο σκοπό την άμεση διαδικτυακή πρόσβαση σε αυτόν όλων των συμπολιτών μας, καθώς και των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που δύνανται να μετακινηθούν στον δήμο μας.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Φιλόδημος 2

Ο Δήμος Σάμης αποδέχτηκε την επιχορήγηση ύψους 2.000.000 € του Υπουργείου Εσωτερικών και την εγγραφή της στον προϋπολογισμό του έτους 2020. Για τον λόγο αυτό πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες εντός των εκ του νόμου προθεσμιών, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού πακέτου της επιχορήγησης που θα βοηθήσει την ενίσχυση των αναπτυξιακών αξόνων της περιοχής μας. Επομένως, υπερψηφίζουμε την εισήγηση προς όφελος του δήμου.

Παντελής Αμούργης,

Επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ,

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις