Ο νέος πρέσβης της Αυστραλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταγωγή από την Κεφαλλονιά!

Ο νέος πρέσβης της Αυστραλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταγωγή από την Κεφαλλονιά! Πρόκειται για τον ομοσπονδιακό Γερουσιαστή κ. Αθανάσιο Συνοδινό ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντά τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρρισον, πρόσφερε το πόστο του πρέσβη στην Ουάσινγκτον στον κ. Συνοδινό σε αναγνώριση των ικανοτήτων του και της προσφοράς του στην πολιτική της χώρας. Το πόστο θεωρείται το σημαντικότερο των αυστραλιανών διπλωματικών αποστολών.

Σημειώνεται ο κ. Συνοδινός είχε το 2005 αρνηθεί το πόστο προτιμώντας μια υψηλόβαθμη διοικητική θέση στον τραπεζικό τομέα.

«Αυτή τη φορά δέχθηκα τη θέση του πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Τώρα οι συγκυρίες άλλαξαν… Δεν σου προσφέρουν πολλές φορές μια τέτοια θέση» δήλωσε ο κ. Συνοδινός σε συνέντευξή του στην έγκριτη εφημερίδα «Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ».

Ο κ. Συνοδινός γεννήθηκε στο Νιούκαστλ της Νέας Νότιας Ουαλίας πριν 62 χρόνια και σπούδασε εμποριολογία στο τοπικό Πανεπιστήμιο.

Για δέκα χρόνια (1997-2006) ήταν ο διευθυντής του προσωπικού γραφείου του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ ενώ είχε επίσης υπηρετήσει στο γραφείο του κ. Χάουαρντ όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο κ. Συνοδινός ήταν αυτός που βοήθησε τον κ. Χάουαρντ στη διαμόρφωση όλων των πολιτικών οι οποίες κράτησαν το κόμμα του στην εξουσία δέκα ολόκληρα χρόνια. Για το ρόλο του αυτό την περίοδο αυτή θεωρείτο «ο πιο ισχυρός άνδρας της Αυστραλίας» (μετά τον πρωθυπουργό, φυσικά).

Ο Αθανάσιος Συνοδινός είχε προηγούμενα εργαστεί στο υπουργείο Συντονισμού (1980-1987) και Οικονομικών (1989-1995).

Σε πολλές συζητήσεις/συνεντεύξεις που είχα με τον κ. Συνοδινό, ποτέ δεν έκρυβε τις κεφαλλονίτικες ρίζες του και μιλούσε πάντα με αγάπη για το νησί της καταγωγής του.

Είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Γιώργος Μεσσάρης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις