Μαριλένα Φωκά: Η εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ

Αγιογραφήθηκε το 1874 και βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου, προστάτιδα  των θηλαζόντων και των λεχώνων!

Γράφει η αγιογράφος Μαριλένα Φωκά

Μια σπάνια αποτύπωση της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι ο αγιογραφικός τύπος Της  Γαλακτοτροφούσας έχουσα στην αγκαλιά Της Τον Υιό Της  ενώ Τον θηλάζει. Μια πολύ τρυφερή απόδοση που μας δείχνει την ανθρώπινη πλευρά του Ιησού Χριστού και την μητρική αγάπη Της Παναγίας που σαν κάθε μητέρα θηλάζει το νεογέννητο βρέφος Της θωρακίζοντας την υγεία Του με πολύτιμα αντισώματα ενώ παράλληλα οικοδομούν μια μοναδική σχέση. Στην εικόνα που παραθέτω και βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος προσεύχονται και εναποθέτουν τις ελπίδες τους ιδιαίτερα οι μητέρες που έχουν λίγο γάλα.

Η αγιογράφηση της χρονολογείται από το 1874 ενώ ο αγιογράφος της είχε εμπνευστεί από την διήγηση της γέννησης του Ιησού (Ματθ. β’ 1- 15, Λουκ β’ 1-20) και από το χωρίο : «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας». Ο τόπος αγιογράφησής της ήταν η Παλαιστίνη και ανήκε αρχικά στη Λαύρα του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου που ενώ βρισκόταν στην επιθανάτια κλίνη του είπε στους παρευρισκομένους ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, ονόματι Σάββας καιν θα ζητήσει να του δοθεί  η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία.

Το γεγονός  επαληθεύτηκε κατά τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους .ο οποίος  την μετέφερε στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή που ίδρυσε και την αφιέρωσε στο σερβικό Κελλί των Καρυών «Τυπικαριό», όπου  διέμενε συχνά και βρίσκεται  μέχρι σήμερα. Είναι τοποθετημένη στο τέμπλο στα δεξιά της Ωραίας Πύλης τιμητικά ως Θεομήτωρ, δηλαδή στη θέση της εικόνας του Χριστού, η οποία βρίσκεται  στα αριστερά αντίθετα με την επικρατούσα συνήθεια. «Επάνω της είναι γραμμένο το ομοθεματικό της τροπάριο: «Χρυσοπλοκώτατε πύργε και δωδεκάτειχε πόλις, ηλιοστάλακτε θρόνε καθέδρα του βασιλέως, ακατανόητον θαύμα πώς γαλουχείς τον Δεσπότη;»  ( Choratouachoritou) Νηδύϊ τὸν Λόγον ὑπεδέξω, τὸν πάντα βαστάζοντα ἐβάστασας· γάλακτι ἐξέθρεψας, νεύματι τὸν τρέφοντα, τὴν οἰκουμένην ἅπασαν, Ἁγνή, ᾧ ψάλλομεν· Τὸν Κύριον ὑμνεῖτε τὰ ἔργα, καὶ ὑπερυψοῦτε εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας.(απόδοση: Στην κοιλιά σου δέχθηκες τον Λόγο, και κράτησες αυτόν που κρατάει τα πάντα. Με το γάλα έθρεψες αυτόν που μ’ ένα του νεύμα τρέφει όλη την οικουμένη).

  Είναι η μοναδική εικόνα που παρουσιάζεται ακάλυπτο τμήμα του σώματος Της Θεομήτορος με το μαστό να βρίσκεται κολλημένος σχεδόν στον ώμο Της ενώ Ο  Ιησούς δεν έχει την ηλικία του θηλάζοντος βρέφους αλλά του μικρού παιδίου. Η συγκεκριμένη  εικόνα  έχει  επιτελέσει πολλά θαύματα. Η σύναξη της Παναγίας Της Γαλακτοτροφούσας εορτάζεται στις 12 Ιανουαρίου.

(ΠΗΓΕΣ: Ορθόδοξος Συναξαριστής, Choratouachoritou).
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις