Αναπάντεχη θετική αντίστροφη στο διεθνές χρηματοοικονομικό κλίμα από τις ΗΠΑ

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Wall Street) πραγματοποιήθηκε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2018 πιθανή μακρά αντίστροφη του αρνητικού κλίματος που προϋπήρχε λόγω της προηγούμενης απόφασης της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) να συνεχίσει την μακροχρόνια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Έτσι ο παγκοσμίως γνωστός δείκτης μετοχών του Dow Jones σημειώνει τώρα μια πολύ σημαντική άνοδο κατά 2,23% στις 25.299.61 μονάδες! Συγκεκριμένα, αυτό που αντέστρεψε τις προήγουμενες απαισιόδοξες σκέψεις της διεθνής αγοράς ήταν οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του FED Τζερόμ Πάουελ ότι το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ βρίσκεται στο φερόμενο ως ουδέτερο επίπεδο.

Οι δηλώσεις αυτές που ήταν σε αντίθεση με τις δηλώσεις του, μόλις τον Οκτώβριο 2018, ότι το σημερινό εύρος του επιτοκίου 2%-2,5% ήταν πολύ μακριά από το ουδέτερο επίπεδο. Έτσι αξιολογήθηκαν ως δήλωση αλλαγής προς τα κάτω της μελλοντικής πολιτικής της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οπότε και η αγορά μετοχών γίνεται αυτόματα πιο ελκυστική στις συγκριτικές αποδώσεις τους και αυξάνουν για το λόγο αυτό οι τιμές των μετοχών. Ακόμα, η αγορά προσδοκά, ίσως υπεραισιόδοξα κατά την άποψη μου,, χαλάρωση των εμπορικών κυρώσεων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Κίνα στην συνάντηση του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στην προσεχή συγκέντρωση των είκοσι πιο αναπτυγμένων χώρων (G20) του πλανήτη.

Πιο σημαντικά όμως βγήκε σήμερα η έκθεση για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ όπου επιβεβαιώθηκε ότι η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Αν και ένας ρυθμός ανάπτυξης αυτού του μεγέθους είναι ονειρικός σε σχέση με προηγούμενα έτη (ή και αυτόν της κακόμοιρης Ελλάδας μας) ήταν ωστόσο μειωμένος σημαντικά σε σχέση με το +4,2% που σημειώθηκε το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο διεγείροντας έντονες ανησυχίες στις διεθνείς αγορές ότι μια πιθανή διεθνή ύφεση είναι προ των πυλών εξ αιτίας των πολιτικών αυξήσεων των επιτοκίων του FED.

Αυτή ίσως ήταν και η βαθύτερη αιτία της σημερινής απόφασης της Αμερικής Κεντρικής Τράπεζας να δείξει στις αγορές ότι κατανοεί τις ανησυχίες τους, αλλά και τις ανησυχίες του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε αποκαλέσει αυτές τις πολιτικές του FED ως “τρελές”.

Οπότε εκτιμώ ότι οι Αμερικανικές και διεθνές αγορές, άρα και διεθνείς οικονομίες, θα επανέλθουν, εφόσον επαληθευτούν οι σημερινές προβλέψεις της αγοράς για τους μικρότερους μελλοντικούς ρυθμούς ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ από ότι ανέμεναν έως σήμερα, στις ιστορικά ανοδικές τάσεις τους. Έτσι απομακρύνθηκε κατά πολύ σήμερα η πιθανότητα μιας μελλοντικής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σπύρος Καγκάδης

Ώθηση στη Wall Street από τις δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια

Διευρύνονται περαιτέρω τα κέρδη των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, μετά τις επισημάνσεις του επικεφαλής της Fed για το βασικό επιτόκιο, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται κοντά στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν υπαινιγμός ότι θα ακολουθήσουν λιγότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύεται 2,19% στις 25.289,54 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,86% στις 2.732,24 μονάδες και ο Nasdaq 2,33% στις 7.248,32 μονάδες.

“Τα επιτόκια είναι ακόμη χαμηλά βάσει ιστορικών δεδομένων και παραμένουν λίγο πιο χαμηλά από την ευρεία γκάμα των εκτιμήσεων του επιπέδου που θα ήταν ουδέτερο για την οικονομία -το οποίο σημαίνει ούτε επιτάχυνση ούτε επιβράδυνση της ανάπτυξης” είπε συγκεκριμένα ο Πάουελ, σε ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις οποίες το σημερινό εύρος του επιτοκίου 2%-2,5% ήταν πολύ μακριά από το “ουδέτερο”, είχαν οδηγήσει σε σημαντική πτώση τη Wall Street, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.

Κατά την ομιλία του ο Πάουελ κατέστησε επίσης σαφές ότι οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής δεν έχουν μια προκαθορισμένη άποψη για το πού πρέπει να βρίσκονται τα επιτόκια και αντιθέτως λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Παράλληλα, οι επενδυτές ελπίζουν σε αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς πληροφορίες των New York Times ανέφεραν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είναι ανήσυχος για τον αντίκτυπο ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο στις αγορές και την οικονομία. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναζητήσει έναν συμβιβασμό με την Κίνα, όπως έγραψε η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο, όπως επιβεβαίωσαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμηση του υπουργείου στα τέλη Οκτωβρίου καθώς και τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Τα επιχειρηματικά κέρδη μετά από φόρους σε προσαρμοσμένη βάση αυξήθηκαν 3,3% το γ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση για την αποτίμηση αποθεμάτων και τις αποσβέσεις σκαρφάλωσαν 19,4%.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αναπτύχθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,6% το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση για αύξηση 4,0%.

capital.gr/

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις