Μαύρη Τρίτη με τεράστια πτώση -3.91% του ΧΑΑ στις 593,05 μονάδες


Η “Μαύρη Παρασκευή” ήρθε νωρίτερα φέτος καθώς ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) έκλεισε σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 με τεράστια πτώση -3,91% στις 593,05 μονάδες!

Ακόμα, ιδιαίτερα ανησυχητικό για την μελλοντική πορεία των Ελληνικών μετοχών είναι ότι ο ΓΔ του ΧΑΑ έσπασε για πρώτη φορά μετά από χρόνια προς τα κάτω το ψυχολογικό ανάχωμα των 600 μονάδων!

Συνολικά η φετινή πτώση από τα υψηλά των 886,54 μονάδων τον Ιανουάριο 2018 έφτασε σήμερα το 33,10%! Εάν η κατρακύλα αυτού του μεγέθους είχε σημειωθεί στην Αμερική ή σε οποιοδήποτε άλλη αναπτυγμένη Ευρωπαϊκή χώρα τα ΜΜΕ θα μιλούσαν σήμερα για πρωτοφανές οικονομικό κραχ!

Στην Ελλάδα όμως της ανεύθυνης και προπαγανδιστικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τα κυβερνητικά χείλη συνεχίσουν να μιλούν για “επιτυχίες στην οικονομία” λες και αυτοί ζουν σε άλλο κόσμο από τα απαισιόδοξα άτομα της αγοράς και την κοινωνία που δεινοπαθεί.

Η Ελληνική αγορά έτσι προεξοφλώντας μελλοντικά οικονομικά γεγονότα που βλέπει, τα οποία αντικατοπτρίζει στην πορεία του ΧΑΑ, βλέπει την συνέχιση της εξόντωσης των βαριά φορολογουμένων Ελλήνων προς χάριν ιδιοτελών προεκλογικών υποσχέσεων και προσλήψεων στο ήδη τεράστιο δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Μονή ελπίδα τώρα για την αντίστροφη του μαύρου κλήματος στην Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά και την Ελληνική Οικονομία είναι ο ερχομός μιας αυτοδύναμης και οικονομικά φιλελεύθερης κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που όπως υπόσχεται θα μειώσει τους βαρείς φόρους, το σπάταλο κράτος και την ατελείωτη Ελληνική γραφειοκρατία. Έτσι μόνο θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα τα πολλά δισεκατομμύρια των ξένων και ομογενών επενδυτών που θα τροφοδοτήσουν μια πολύ μακρά εποχή μεγάλης ανάπτυξης και διαρκής αύξησης των καλών θέσεων εργασίας στη ταλαιπωρημένη πατρίδα μας.

Σπύρος Καγκάδης

Ισοπέδωσε και τις 600 μονάδες… το τραπεζικό ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Κρανίου… τόπο θυμίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον MSCI, τη διεθνή αβεβαιότητα, την πολιτική αστάθεια και το “βουνό” των NPLs των ελληνικών τραπεζών να έχουν δημιουργήσει το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάτω από τις 600 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,91% στις 593,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 615,22 μονάδων (-0,32%) και 592,70 μον. (-3,97%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,24%, στις 1.548,58 μονάδες, ενώ στο -1,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 967,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,34% στις 409,08 μονάδες.

Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υποχώρησε σήμερα στα 3,95 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους άγγιζε τα 8,7 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας έφτασε σήμερα τα 916 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 977 εκατ. ευρώ, ενώ της Πειραιώς είναι στα 410,4 εκατ. ευρώ και της Alpha Bank στο 1,65 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πανωλεθρία, αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, οι οποίοι ναι μεν ανέμεναν ότι οι 600 μονάδες θα ήταν εύκολα διασπάσιμες, αφού χάθηκε η στήριξη των 610 μονάδων, αλλά δεν περίμεναν ότι ο κλάδος θα βρισκόταν μόλις τρεις μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια σε ιστορικά χαμηλά.

Πλέον ο τραπεζικός δείκτης πλησιάζει και το ιστορικό χαμηλό του 2016, την ώρα που οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου είχαν γίνει στις 1.000 μονάδες. Ο δείκτης πλέον είναι κοντά στις 400, με τις 380 και τις 359 μονάδες να είναι οι επόμενες στηρίξεις. Οι 458 μονάδες είναι στην παρούσα φάση η αντίσταση, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance. Μάλιστα, ο ίδιος θυμίζει ότι η Πειραιώς είναι σε νέα ιστορικά χαμηλά, η ΕΤΕ πάνω στα ιστορικά της χαμηλά (0,99), η Alpha Bank με 10% απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά (0,99) και τέλος η Eurobank σε απόσταση σημαντική από το ιστορικό των 0,24 ευρώ.

Η επιδείνωση αυτή του κλίματος στο ΧΑ, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβάρυναν σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,4% και διαμορφώνεται στο 4,67%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 3,605% με άνοδο 3,2% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου.

Προφανώς, όπως δείχνει και η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα της αγοράς και την επίμονη άρνηση των ξένων επενδυτών να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η επενδυτική κοινότητα δεν έχει ακόμη πειστεί για το ελληνικό story. Αυτό άλλωστε διαμηνύει και η αδυναμία ακόμη του ελληνικού Δημοσίου να βγει στις αγορές, έχοντας μείνει ουσιαστικά “αποκλεισμένο” από τον περασμένο Φεβρουάριο. Είναι προφανές πως εμπόδιο δεν αποτελεί μόνο η Ιταλία, αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες ακόμη βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και παρά την υπερ – απόδοση των δημοσιονομικών της στόχων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters κέρδη περίπου 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης προγραμματίζονται να εκταμιευτούν στην Αθήνα  σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, βάσει της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών. Σημειώνεται ότι η Αθήνα δεσμευτεί να αντλήσει 2 δις. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 700 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Μυτιληναίου βρέθηκε την τελευταία ώρα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας τελικά πτώση 8,36%, με τις Alpha Bank και Jumbo να ακολουθούν με πτώση 7,92% και 7,35% αντίστοιχα. Πτώση 6,32% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, με τη Eurobank και τον Φουρλή να υποχωρούν κατά 5,97% και 5,58% αντίστοιχα.

Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Σαράντη, ενώ άνω του 3% σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα. Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil, και το 1% οι ΕΧΑΕ, Grivalia, ΟΛΠ και Λάμδα. Ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

capital.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις