20 Ιανουαρίου 2020, Δευτέρα

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ με θέμα την ενέργεια

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ την Κυριακή 4 Οκτώβρη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς, στο Αργοστόλι, με θέμα «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ».Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στην εισηγητική του ομιλία επισήμανε την ταχύτατη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια για όλο τον λαό. Αντιθέτως, τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ελάχιστες, και η εργασία σε αυτές εντατικοποιημένη και κακοπληρωμένη. Δεν είναι λίγες επίσης οι φορές που η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα στους ντόπιους πληθυσμούς και στις δραστηριότητές τους.

Ακόμη τόνισε ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος των λαών της περιοχής, και τα οποία οδηγούν μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των αστικών τάξεων της περιοχής.

Υποστήριξε, τέλος, ότι για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ’ τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Μόνο μέσα στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας.

Την εισηγητική ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας και των διεθνών εξελίξεων. Στο χώρο λειτουργούσε και έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας. Δείτε τους Όρους Χρήσεις