Ε.Α.Σ.: Νέος χάρτης, νέοι δικαιούχοι Εξισωτικής το 2019

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών μέσα στις οποίες οι ΘιακοΚεφαλονίτες Αγρότες και Κτηνοτρόφοι διαθέτουν εκμετάλλευση και θα λαμβάνουν Εξισωτική Αποζημίωση από 1η Ιανουαρίου 2019 αλλά και αυξημένο πριμ ή περισσότερα μόρια στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης ορεινών περιοχών μένει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η Εξισωτική Αποζημίωση δίνεται βάση το πού βρίσκεται το δηλωμένο αγροτεμάχιο και όχι µε βάση τον τόπο µόνιµης κατοικίας του δικαιούχου Παραγωγού.

Στο έγγραφο της διαβούλευσης παρουσιάζεται η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) και βασίζεται σε βιοφυσικά κριτήρια κοινά για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που σχετίζονται με χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους ή τις κακές κλιματικές συνθήκες αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί μετά από επενδύσεις σε υποδομές ή από μεθόδους παραγωγής ή συστήματα καλλιέργειας, ενώ είναι σημαντική στις περιοχές αυτές η διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας.

Στην Περιφέρεια Κεφαλονιάς και Ιθάκης οι περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα είναι : η Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου καθώς και οι Τοπικές Κοινότητες Κεραμειών, Λακήθρας, Μεταξάτων, Περατάτων, Πεσάδας, Σβορωνάτων και Χαβδάτων.

Σηµειώνεται πως µετά την ολοκλήρωση της νέας οριοθέτησης, θα καθοριστεί το ύψος της Επιδότησης µε βάση τις περιοχές που θα προκύψουν, το οποίο σήµερα είναι 9,5 € ανά στρέµµα.

Διευκρινήσεις παρέχονται στο πιστοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών και στο Τμήμα Επιδοτήσεων που λειτουργούν καθημερινά (από τις 8 πρωί έως τις 4 απόγευμα) στο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα της ΕΝΩΣΗΣ στη παραλιακή λεωφόρο Αντώνη Τρίτση 1 στο Αργοστόλι.

Από τον Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις