«Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

Με τη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους» ολοκληρώθηκε η 2η μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων

Με τις δύο εισηγήσεις των διοικούντων του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων, στις σχέσεις με τους απόδημους» ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, η δεύτερη μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων

Στην εισήγησή του με θέμα «Οι δράσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι ενέργειες για τη σύσταση έδρας Απόδημου Ελληνισμού, οι προοπτικές συνεργασίας με τους απόδημους» ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλειος Χρυσικόπουλος  έθεσε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του Ι.Π προκειμένου να φέρει κοντά τη δεύτερη και την τρίτη  γενιά των αποδήμων στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από τη γνωριμία με τη γλώσσα, την ιστορία και την παράδοσή τους, προσφέροντας: Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, στην Κέρκυρα, στην έδρα του Πανεπιστημίου, και στο μέλλον σε κάποιο από τα άλλα νησιά του Ιονίου πελάγους.

Όπως είπε, «το Θερινό Σχολείο θα απευθύνεται σε νέους Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων. Τα μαθήματα, θα έχουν αντικείμενα όπως την ελληνική γλώσσα και την ιστορία της Ελλάδος (από την προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα) και θα διδάσκονται στα Ελληνικά ή Αγγλικά,  σε αντιστοιχία με τη γλωσσική δεξιότητα των φοιτητών. Επίσης θα διδάσκονται  αντικείμενα σχετικά με τον πολιτισμό, όπως η εισαγωγή στην ελληνική λογοτεχνία, και η εισαγωγή στην ελληνική τέχνη (από την αρχαιότητα μέχρι τα σύγχρονα ρεύματα κ.α.).», επισήμανε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η αποδημία και γενικότερα οι μετακινήσεις πληθυσμών κατά το παρελθόν, αλλά και σήμερα, απασχολούν ζωηρά την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να ερευνήσει και να κατανοήσει όχι μόνον τις αιτίες τους, αλλά και τη μετέπειτα κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία του απόδημου πληθυσμού στη νέα του πατρίδα. Πρόσθεσε δε ότι η δημιουργία μίας Πανεπιστημιακής Έδρας με αντικείμενο τη μελέτη της ζωής του επτανησιακού απόδημου ελληνισμού, θα μπορούσε να ενταχθεί στα επίσημα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ στις περαιτέρω κοινές δράσεις για την ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στους απόδημους Επτανήσιους με τις τοπικές και περιφερικές αρχές των Επτανήσων, περιλαμβάνονται  επισκέψεις Επτανησίων Επιστημόνων της διασποράς και παραμονή στο Ι.Π. ανάλογα με τα ερευνητικά/επιστημονικά τους ενδιαφέροντα, καθιέρωση υποτροφιών για επτανήσιους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων στα Ιόνια Νησιά από Επτανήσιους καθηγητές που διδάσκουν σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Χρυσικόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννης Δραγώνας, στην ομιλία του με θέμα «Η συνεργασία του ΤΕΙ  Ιονίων Νήσων με τους απόδημους και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται από τη συγχώνευση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» αναφέρθηκε στη σύσταση του Εργαστηρίου Μελέτης Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού από το 2015 « αντιλαμβανόμενοι», όπως είπε, «τη βαρύνουσα σημασία της επικοινωνίας και της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ όλων των φορέων αλλά και των πολιτών που συνδέονται με τα νησιά μας και βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της χώρας».

Συμπλήρωσε δε, ότι «το Συνέδριο εκτός από μια ελπιδοφόρα κίνηση για το μέλλον της σύνδεσης της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα επ’ ωφελεία όλων, είναι κατά κάποιο τρόπο και μία δικαίωση για τις προσπάθειες ετών με στόχο την πνευματική και κοινωνική ανάδειξη των νησιών του Ιονίου.

«Προσπάθειες που φιλοδοξούμε όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να ενταθούν μέσα από τον νέο ακαδημαϊκό φορέα που δημιουργείται με τη συνένωση του Ιδρύματός μας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μια εξέλιξη που αποτέλεσε τον καρπό μιας μακράς και εποικοδομητικής διεργασίας με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την προώθηση της έρευνας και την αρτιότερη κατάρτιση των σπουδαστών, ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις σε ένα ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας ήταν η δημιουργία του νέου, μεγάλου Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο καλείται να αξιοποιήσει την «κληρονομιά» των δυο Ιδρυμάτων , τόσο σε υποδομές, αλλά κυρίως σε εκπαιδευτική εμπειρία», επισήμανε ο κ. Δραγώνας τονίζοντας ότι η αρωγή του ελληνισμού της διασποράς –τόσο σε επίπεδο συνεργειών όσο και ανταλλαγής εμπειριών-καθίσταται όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και αναγκαία για την ανάπτυξη της  χώρας».

Κλείνοντας ο κύκλος των εργασιών της δεύτερης θεματικής ενότητας του Συνεδρίου, το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος, ανέφερε ότι δε δόθηκαν επαγγελτικά δικαιώματα στους αποφοίτους του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Ζακύνθου και πάνω σε αυτό ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, απάντησε «πως για το λόγο αυτό αναμένεται να συσταθούν διετή τμήματα φοίτησης».

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις