Κάτω τα χέρια από το Κέντρο Υγείας Ιθάκης και όλες τις δομές υγείας του Νομού!!!

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης

της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάτω τα χέρια από το Κέντρο Υγείας Ιθάκης

και όλες τις δομές υγείας του Νομού!!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ τονίζει την ανάγκη να παρθούν μέτρα στήριξης των δημόσιων δομών υγείας στο Νομό. Παίρνοντας υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Ιθάκης. Η μετατροπή του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου σε ένα υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας αλλά και η συνολική υποβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας, όπως είναι και αυτό της Ιθάκης, έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως προξενεί την παραπέρα συμφόρηση του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, που καλείται να λειτουργήσει σε απαράδεκτες συνθήκες έλλειψης και εντατικοποίησης του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, χωρίς να υπάρχει καμιά μέριμνα και προοπτική για ενίσχυση με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες διακομιδών ασθενών από την Ιθάκη, αφού το εν λόγω Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί ένα ολόκληρο απομονωμένο νησί. Ο αποχαρακτηρισμός της Ιθάκης ως δυσπρόσιτης, που έγινε από την κυβέρνηση μετά το προεκλογικό διάγγελμα του κ. Τσίπρα από το νησί περί «τέλους των μνημονίων», δεν αφορά μόνο τα σχολεία που δήθεν επανήλθαν στην «κανονικότητα» αλλά το σύνολο των υπηρεσιών παιδείας, υγείας και πρόνοιας.

Η κατάσταση του Κέντρου Υγείας στο νησί της Ιθάκης χαρακτηρίζεται ως τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα, γιατρούς, νοσηλευτές, αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, ιατρικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί 3,5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για το ποιο είναι το «τέλος των μνημονίων» που θα βρει το Κέντρο Υγείας στην Ιθάκη:

 • Εφημερεύει 24ωρο με μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Υπηρετούν τρεις (3) νοσηλεύτριες εκ των οποίων η μία (1) είναι με άδεια κύησης. Μία Μαία. Ένας θυρωρός και ένας τραυματιοφορέας που κάνουν αλλότρια καθήκοντα. Δεν λειτουργεί το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Η παρασκευάστρια του μικροβιολογικού συνταξιοδοτήθηκε πριν 5 χρόνια και η λύση που δόθηκε ήταν η κατάργηση της θέσης. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του είναι σε αχρηστία. Σαπίζουν πανάκριβα μηχανήματα. Πολλές φορές δεν λειτουργεί το Ακτινολογικό Εργαστήριο λόγω προβλημάτων αδειοδότησης.

 • Οι γιατροί που έχουν απομείνει είναι μία (1) παθολόγος (επικουρικός) που αποχωρεί τέλος του 2018. Ένας Γενικός Ιατρός που συνταξιοδοτείται τέλους του 2018, ο Διευθυντής καρδιολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας παιδίατρος και δύο αγροτικοί επί θητεία (στρατιωτική θητεία) που τελειώνει τέλος 2018. Σε λίγους μήνες θα ξεμείνει τελείως από γιατρούς. Μεγάλο πρόβλημα το κτηριακό. Καταρρέει το κτήριο. Υπάρχουν προβλήματα στις σωληνώσεις και τα ηλεκτρολογικά. Συντηρείται από τις φιλότιμες προσπάθειες του διευθυντή και του προσωπικού μέσω δωρεών.

 • Επανειλημμένα έγγραφα από τον διευθυντή του ΚΥ προς την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας δεν βρήκαν ανταπόκριση. Οι εφημερίες δεν βγαίνουν. Το Κέντρο Υγείας σε λίγο θα είναι ακάλυπτο από γιατρούς.

 • Ο ένας και μοναδικός οδηγός του ΕΚΑΒ έχει να πάρει άδεια 5 χρόνια. Το ασθενοφόρο όχημα είναι του 2003! Πόσες βάρδιες πρέπει να κάνει για να μπορέσει να καλύψει τους κατοίκους και τους τουρίστες; Σε περίπτωση που πάθει βλάβη ή υπάρχει διακομιδή σε εξέλιξη (στο νησί ή στην Κεφαλονιά) δεν υπάρχει ούτε άλλο πλήρωμα ασθενοφόρου ούτε άλλο ασθενοφόρο όχημα για να εξυπηρετήσει κάποιο επείγον περιστατικό. Οι κάτοικοι της Ιθάκης έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον άλλα 3 πληρώματα ασθενοφόρου και άλλο ένα ασθενοφόρο όχημα για να υπάρχει η στοιχειώδης προνοσοκομειακή φροντίδα.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία του δημοσίου και τους συναδέλφους στην Ιθάκη και σε όλο το Νομό, σε συντονισμό με όλους τους φορείς του υπόλοιπου λαϊκού κινήματος, να οργανώσουμε την πάλη για να μπει φραγμός στην πολιτική της παραπέρα υποβάθμισης της υγείας στο Νομό, για να σταματήσει ο εμπαιγμός στην περίθαλψη του λαού και της νεολαίας της Ιθάκης.

Να αποκρουστεί συνολικά η πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου που έχει οδηγήσει το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας σε αδυναμία λειτουργίας και παράδοσή τους στα χέρια των επιχειρηματιών.

Διεκδικούμε:

 • Κάτω τα χέρια από το Κέντρο Υγείας Ιθάκης και όλες τις δομές υγείας του Νομού!!!

 • Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.

 • Να σταματήσει η «κινητικότητα» των συναδέλφων εντός και εκτός του Νομού.

 • Να επανέρθει η οργανικότητα των δομών υγείας στην προ του 2012 κατάσταση.

 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας, τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ του νησιού και όλου του Νομού.

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα.

 • Να λειτουργήσουν όλα τα αναγκαία τμήματα και οι δομές με πλήρη στελέχωσή τους.

 • Να σταματήσει η ποινικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων.

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Αργοστόλι 04/09/2018

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Διονύσης Γεωργόπουλος

Σοφία Μισαηλίδου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις