30 Οκτωβρίου 2020, Παρασκευή

Ο Φορέας Αίνου ανταποκρίθηκε στην περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένου Φιδαετού

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου κλήθηκε πρόσφατα να ανταποκριθεί στο έργο της περισυλλογής, περίθαλψης και αποστολής τραυματισμένου Φιδαετού (Circaetus gallicus) προς ειδικό κέντρο περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 22 Αυγούστου κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης κατοίκου της περιοχής Χαβδάτων Παλικής περί τραυματισμένου είδους ορνιθοπανίδας, μέλη του Φορέα και με την συνδρομή του εθελοντή κ. Νικόλαου Τούφα, Ειδικού Δασικής Προστασίας, μετέβησαν στην περιοχή, περισυνέλλεξαν και μετέφεραν τον τραυματισμένο Φιδαετό στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου. Αφού του δόθηκε τροφή και νερό από το προσωπικό, στάλθηκε μέσω των απαιτούμενων ενεργειών στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ». Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Σύλλογο «ΑΝΙΜΑ» για να ενημερώνεται σχετικά με την κατάσταση του Φιδαετού.

Με την ευκαιρία αυτή ο Φορέας γνωστοποιεί τις βασικές οδηγίες – ενέργειες, που απαιτούνται σε αντίστοιχες καταστάσεις προς ενημέρωση των πολιτών.

Αν βρείτε ένα τραυματισμένο – πληγωμένο – εξαντλημένο άγριο ζώο σε οποιαδήποτε περιοχή της Κεφαλονιάς θα πρέπει να αναζητήσετε γρήγορα ένα χαρτόκουτο, στο οποίο θα τοποθετήσετε εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας στην έσω κάτω βάση και στις πλευρικές του βάσεις θα ανοίξετε μικρές τρύπες για την δυνατότητα αερισμού του. Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο, αλλά να μη μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις.

Στη συνέχεια πιάστε το πουλί με ένα πανί αποφεύγοντας ράμφος και νύχια αν είναι αρπακτικό, μύτη αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί, αφού του δώσετε προσεκτικά λίγο νερό (λίγες σταγόνες στα ρουθούνια) σε φυσική θερμοκρασία. Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, ζεστό αν είναι χειμώνας και δροσερό αν είναι καλοκαίρι. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν από τους Συλλόγους Προστασίας και Περίθαλψη Άγριας Ζωής, ή με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, ώστε να αποστείλετε το είδος για περαιτέρω περίθαλψη.

Παρατίθενται σχετικές φωτογραφίες από την περίθαλψη του Φιδαετού, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις