Σε μεγάλη ιταλική εφημερίδα η εκδήλωση του Ριφόρτσο για τους Ιστορικούς δεσμούς Κεφαλονιάς-Σικελίας

Σε μια από τις μεγαλύτερες ιταλικές εφημερίδες στην Σικελία και στην Καλαβρία της Ιταλίας την Gazzetta del Sud δημοσιεύτηκε άρθρο για την εκδήλωση με θέμα «Ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Κεφαλονιάς και Σικελίας», που διοργανώθηκε την Πέμπτη 23 Αυγούστου από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό & Ιστορικό Σύλλογο Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» στο κηποθέατρο Νάπιερ στο Αργοστόλι.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο της εφημερίδας, το επόμενο έτος προγραμματίζεται εκδήλωση στην Μεσσήνη της Σικελίας για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο νησιών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι με την συμμετοχή του προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Στενού καθηγητή κ. Daniele Macris, αναδείχθηκαν ιστορικά στοιχεία που συνδέουν Σικελία και Κεφαλονιά, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Φωκάς Διονύσης αναφέρθηκε σε Κεφαλονίτες που διέπρεψαν στην Σικελία στο πέρασμα του χρόνου, όπως ο Πέτρος Μακρής, από τα Μακρυώτικα της Πυλάρου Δήμαρχος της Μεσσήνης, ο Σπυρίδων Αραβαντινός και ο Μιχαήλ Βρυώνης.

Ο κ. Daniele Macris μίλησε για τους στενούς δεσμούς των δύο νησιών και ο γραμματέας του συλλόγου κ. Ορέστης Καππάτος αναφέρθηκε στον Κεφαλονίτη Αντιβασιλέα των δυο Σικελίων Γεώργιο Χωραφά. Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο-οδοιπορικό από το ταξίδι του “Ριφόρτσο” στην Σικελία και στα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας.

Η χορωδία και μαντολινάτα Λειβαθούς με μαέστρο τον κ. Βασίλη Καλογηρά τραγούδησε Κεφαλονίτικες καντάδες και επτανησιακά τραγούδια, η τραγουδίστρια κα. Anna Pia Basile τραγούδησε υπέροχα ένα Ιταλικό τραγούδι «α καπέλα» και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου κ.Γεράσιμος Γαλανός απήγγειλε μια αριέτα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκάτος, η επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας κα. Γκραντζιέλα Μικελέτι, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας κα. Εμμανουέλλα Σιναγκρά, ο κ. Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, πρώην Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στη Νεότερη Ιστορία, Πρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε Κεφαλονίτικο κέρασμα με γλυκά της κας Νιόβης Καμπίτση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις