Γεράσιμος Ν. Αυγουστάτος, ένας τυπογράφος και σατιρικός ποιητής, που μας άφησε όμορφες εικόνες

Αφιέρωμα σε έναν αλησμόνητο φίλο

Γεράσιμος Ν. Αυγουστάτος,

ένας τυπογράφος και σατιρικός ποιητής, που μας άφησε όμορφες εικόνες

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Ο Γεράσιμος δεν απογοητευόταν, ήξερε πως όλα είχαν αλλάξει, αλλά παρέμενε πιστός και ανοικτός, περιμένοντας να φτιάξει καμιά σφραγίδα, ένα ενημερωτικό μονόφυλλο, μπλοκ αποδείξεων ή κανένα μπλοκ τιμολογίων.

Από τα μηχανήματα, το πιεστήριο και το ποδοκίνητο ήταν παλιά, του 1896, και ήταν συλλεκτικά κομμάτια, όπως έλεγε ο ίδιος. Πουλήθηκαν στην Κρήτη ως μουσειακά εκθέματα.

Πιεστήριο, κάσσες στοιχείων, μηχάνημα κοπτικής (μαχαίρι), μικροεργαλεία, συνθετήριο, σελιδοθέτης, τσιμπίδια διορθώσεως, χειροκίνητα κύλινδρα μελανιών, γραφοπρές αυτόματο πιεστήριο, το περφερέ που ήταν μηχάνημα για να κάνει διατρήσεις, μια παμπάλαια πρέσα για σφραγίδες, που λειτουργούσε έως το τέλος, ήταν τα ονόματα από τα μηχανήματα που είχε το ένα παραδοσιακό τυπογραφείο, του Αυγουστάτου.

Το τυπογραφείο του χαρακτηριζόταν «μουσείο τυπογραφίας», που στο μέλλον θα έπρεπε να έχει αξιόλογη θέση μέσα στον οργανισμό της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας του νησιού μας.

Αλλά, ο Γεράσιμος Αυγουστάτος δεν ήταν μόνο ο τυπογράφος, ο καλός φίλος, ο ανοικτόκαρδος Κεφαλονίτης, που σε κέρδιζε την κάθε στιγμή. Ήταν ένας γνήσιος Κεφαλονίτης από εκείνους τους τύπους που μένουν αλησμόνητοι.

Πιστός στην παράδοση δεν ξέχασε ή μάλλον το έκανε αβίαστα και σου μιλούσε με την κεφαλονίτικη ντοπιολαλιά. Πόσο Τον χαιρόταν κανείς να τον ακούει και μάλιστα να μιλάει στο κεφαλλονίτικο γλωσσικό ιδίωμα με την παλιά ακουστική προφορά.

Βέρος Κεφαλονίτης, με «ρίζες» από την Παλική, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την ιδιοσυγκρασία του το σατιρικό στοιχείο. Πλούσιος στα πειράγματά του, σκωπτικός και κεφάτος, σχολίαζε ποιητικά τα κακώς κείμενα, την επικαιρότητα, τα συμβάντα που τον απασχολούσαν και όλα αυτά, με μια καταπληκτική ειρωνική και φιλοσοφική διάθεση. Εκεί δε που ο Γεράσιμος όλο και μαστόρευε και τακτοποιούσε τις παραγγελίες των πελατών του, του ερχόταν μέσα από την ανήσυχη σκέψη του, οι ιδέες, ο στοχασμός, ο προβληματισμός και χωρίς να χάσει χρόνο άρπαζε το χαρτί και το μολύβι και μετάτρεπε σε ποιητικές σάτιρες ότι του είχε συμβεί ή σκεφτεί. Έτσι, ο Γεράσιμος έβγαζε από μέσα του όλο αυτό το δυναμικό και μας πρόσφερε αρκετά ηθογραφικά και σατιρικά πονήματα σε βιβλία που τα διαβάζουμε ευχάριστα όσοι τα έχουμε προμηθευτεί.

Οι τίτλοι των βιβλίων του είναι πολλοί και θα θέλαμε αρκετό χώρο για να τα αναφέρουμε. Εκείνο που θα μπορούσε κανείς να αξιολογήσει σε αυτόν τον τύπο μέσα στα πολλά και τα καλά του, είναι, ότι ο Γεράσιμος Αυγουστάτος ήταν ένας τύπος, που τον χαρακτήριζε η αγάπη για το νησί του, για την πόλη του, για τις παραδόσεις αυτού του τόπου. Ήταν ένα άτομο που σκεφτόταν και αναζητούσε το καλύτερο, το αυθεντικό και το όμορφο στη ζωή, που δυστυχώς λίγοι σήμερα αντιστεκόμαστε με αυτούς τους τρόπους μέσα στα ρωμαϊκά χρόνια που διαβαίνουμε.

Ήταν ο Γεράσιμος, ένα «Ζιζάνιον» που συνέχιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα να δρα και να αγωνίζεται ιδεατά και ποιητικά με το δικό του τρόπο, μέσα από τη μελετημένη και ρυθμική ρίμα, τη σάτιρα και το καυστικό πείραγμα του νησιού μας, πού με όλα αυτά απλόχερα τον είχε προικίσει η φύση. Επίσης, ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες, ιδιαίτερα από τον Σπύρο Μαρκάτο (Φούρα).

Συνέχισε μέσα από την ντοπιολαλιά τη λογοτεχνική παράδοση του Λασκαράτου, του Γεώργιου Μολφέτα, του Σόλωνα Γαλιατσάτου και τόσων άλλων. Ήταν ο Γεράσιμος Αυγουστάτος μια νότα διαφορετική, διδακτική και γνήσια μέσα στην αδυσώπητη καθημερινότητα.

Δεν κλείνεται σε δύο γραμμές αυτός ο τύπος, με τη μουσική, τη σατιρική, την ποιητική διαίσθηση, διάθεση και οξύνοια, Άμα δε, τον ρώταγες … καλά.., τι πράγμα είσαι σύ; Εκείνος, απαντούσε ποιητικά, αρπάζοντας ένα από τα βιβλία του και σου το έδινε… και εσύ διαβάζες… Καθώς δε, το μάτι αγκάλιαζε το ένα ποίημα με το άλλο, σκάλωνε η ματιά στο ποίημα του «Οι Κεφαλονίτες» που ο Αυγουστάτος τους σκιαγραφείς, σατιρικά, λιτά και αληθινά στη δράση τους ανά τους αιώνες…. τοποθετώντας έτσι και την τότε ύπαρξή του. Ο Γεράσιμος έφυγε από τη ζωή στις 21-10-2014, αφήνοντας σε μας καλές αναμνήσεις…

Οι Κεφαλονίτες

Όταν ο Πλάστης σκέφτηκε

να φτιάξει τσου πλανήτες,

επ’ ευκαιρία ποίησε

και τσου Κεφαλονίτες.

Κι όπως στο σύμπαν σκόρπισε

τσου άπειρους πλανήτες,

έτσι ανεμοσκόρπισε

και τσου Κεφαλονίτες.

Κι όπου κι αν τύχει να βρεθείς

σε τούτο τον πλανήτη,

θα δεις μπροστά σου σίγουρα

κι έναν Κεφαλονίτη.

Κι αν βρίσκονται στα πέρατα

του κόσμου σκορπισμένοι

είναι που σκιάζετ’ ο Θεός

να ζούνε μαζωμένοι.

*Το κείμενο είχε δημοσιευτεί αρχικά όταν ο Γεράσιμος Αυγουστάτος ήταν στη ζωή στο περιοδικό «kefalonitis magazine»

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις