30 Οκτωβρίου 2020, Παρασκευή

Η υπέροχη μουσικοχορευτική βραδιά που ξεσήκωσε τον κόσμο στον Κέφαλο

Μια υπέροχη ελληνική μουσικοχορευτική βραδιά, που πραγματικά ξεσήκωσε τον κόσμο, παρουσίασε εχθές το βράδυ στον Κέφαλο η Ιόνιος Πνοή, με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων Σάμης «Αιγιαλός» και Ζερβάτων «Άγιος Ιωάννης».

Χοροί και μουσικές απ’ όλη την Ελλάδα, ερμηνευμένες υπέροχα τόσο από τους μουσικούς που έπαιζαν ζωντανά, όσο και από τις χορευτικές ομάδες δημιούργησαν ένα πανηγυρικό κλίμα και έδειξαν πόσα μπορεί να προσφέρει η παράδοση όταν υπηρετείται σωστά και με μεράκι.
Ο κόσμος χειροκροτούσε ζεστά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επευφημίες ήταν τόσο δυνατές που μετέτρεπαν την εκδήλωση σε ένα μεγάλο γλέντι, έστω κι αν οι θεατές παρέμεναν καθιστοί.
Παράλληλα με το μουσικοχορευτικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, στην παράσταση είδαμε και μια πλούσια ιστορική αναδρομή που θύμιζε το πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε και αντιστάθηκε όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα της Κρίσης έστρεψε πολύ κόσμο ακόμα πιο βαθιά μέσα στις ρίζες του, άλλοτε με στρεβλό και άλλοτε με γόνιμο και δημιουργικό τρόπο. Από τότε που η οικονομία άρχισε να… χορεύει «τσάμικα» και που οι κοινωνικοί δεσμοί πήραν την κάτω βόλτα, ο Έλληνας νιώθει συχνά την ανάγκη να επιστρέψει και να βρει αυτό που τον γέννησε, που τον χαρακτηρίζει, που τον συνδέει με τον διπλανό του. Κι όταν αυτή η επιστροφή μένει μακριά από καπηλείες πατριδολατρίας, κάλπικη εθνικοφροσύνη και κιτς μιμιτισμό, όλο αυτό το πραγματικό χωνευτήρι πολιτισμών και παραδόσεων μπορεί πραγματικά να γεννήσει θαύματα.
Οι ερασιτέχνες χορευτές των συλλόγων και οι εξαιρετικοί μουσικοί έμειναν πιστοί στην ουσία της τέχνης τους και πρόσφεραν μια ανεπανάληπτη βραδιά που δικαιολογημένα ξεσήκωσε τον κόσμο.
Η παράσταση «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει», έγινε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και με τη βοήθεια της Π.Ε. Κεφαλληνίας και της ΚΕΔΗΚΕ.
Οι μουσικοί που έπαιξαν ήταν οι: Πρόδρομος Μπακλατζής (βιολί, τραγούδι), Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο), Δημ. Παναγούλιας (κρουστά), Γιάννης Καρακαλπακίδης (λαούτο), Πόλυς Εφραιμίδης (ποντιακή λύρα), Νίκος Τζουλιαδάκης (κρητική λύρα), Αντώνης Παπαδάκης (κρητικό λάουτο).
Επιμέλεια κειμένων: Δημ. Ζαβιτσιάνος, Αντζελίνα Γιαννοπούλου, Γιώργος Ματαράγκας.
Στην επιμέλεια της παράστασης συμμετείχαν οι: Δημήτρης Μαντζουράτος, Ιωάννα Βαλλάτου, Αγγελική Βυτινιώτη, Θανάσης Γκουντινάκης, Έφη Λιγνού και Σταύρος Παναγόπουλος.
Θα ακολουθήσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και video σε επόμενα ρεπορτάζ.
Πάντα τέτοια, παιδιά…
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις