Τα Γριζάτα τίμησαν την μνήμη των Ριζοσπαστών

Χθες το απόγευμα, έγινε στα Γριζάτα επιμνημόσυνος δέηση στο «Μνημείο των Πεσόντων Ριζοσπαστών» που πρωτοστάτησαν για την Ένωση Επτανήσων με την Ελλάδα. Και τα τέσσερα χωριά (Γριζάτα, Καταποδάτα Τζανετάτα, Ζερβάτα) αντικρίζουν την πίσω πλευρά του Αίνου. Όπως όλα τα χωριά της Κεφαλονιάς δίνουν αγώνα επιβίωσης ενάντια στον ξενιτεμό των νέων που πρακτικά δεν υπάρχει παραγωγική υποδομή στην γύρω περιοχή ώστε να απορροφήσει την ενέργεια των νέων.

Πραγματικά συγκινήθηκα αφάνταστα όμως με την υπερηφάνεια και επιμονή των λιγοστών κατοίκων να αγωνιστών ενάντια στην ερήμωση των χωριών μας.

Ο Μάκης Γαλανός που αποτελεί τον γνήσιο εκφραστή της πολιτιστικής Κεφαλονιάς μας, σε συνεργασία με την πρόεδρο του Δ.Δ κα Μαρία Φαραντούρη, έκανε μία άρτια οργανωμένη εκδήλωση. Πάντως με εξέπληξε τα μέγιστα, το γεγονός ότι ο Ιεράς ο Παπά-Κώστας με πλησίασε, με αγκάλιασε και που είπε ότι με γνώριζε από όταν ήμουν πολύ νέος και ήταν και εκείνος νεαρός και απλά τον είχα πάει με το αυτοκίνητο μου στην Αθήνα. Ο Βασίλης Κοκκόσης ο εντεταλμένος σύμβουλος Σάμης όχι μόνο έδωσε το παρόν, αλλά μερίμνησε να έλθει και η Φιλαρμονική Σάμης.

Όσο για την πρόεδρο των χωριών, Μαρία Φαραντούρη με δικά της προσωπικά έξοδα έκανε, ένα ωραιότατο μπουφέ μετά το πέρας της εκδήλωσης. Φυσικά παρών και ο φίλος αντιδήμαρχος Σπύρος Ματιάτος. Έφυγα σκεφτόμενος στην διαδρομή ότι στην Κεφαλονιά υπάρχουν άνθρωποι που φυλάνε Θερμοπύλες στα χωριά και ένας δάσκαλος Μάκης Γαλανός που ναι μεν μένει στο Ληξούρι, αλλά χωρίς δισταγμό θα τον αποκαλούσα πρεσβευτή του πολιτισμού του νησιού μας. Ο Γαλανός είναι η ίδια μας η παράδοση!!!

Παύλος Παπαδάτος

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις