Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας-Οι πολιτικές λέσχες του νησιού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος» σας προσκαλεί

στην παρουσίαση του βιβλίου του φιλολόγου, διδάκτορα Ιστορίας κ. Πέτρου Πετράτου

Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας.

Οι πολιτικές λέσχες του νησιού.

Θα μιλήσουν

  • ο Δρ Ιστορίας και υπεύθυνος των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης,

  • ο τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Βεργίδης

  • και ο συγγραφέας κ. Πέτρος Πετράτος.

Θα προλογίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τζόγια Καππάτου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Αράτου 39, Πάτρα,, το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, ώρα 7.30 μ.μ.

Με εκτίμηση

Για το Δ. Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος

Τζόγια Καππάτου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ

«Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ»

ΕΤ0Σ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1874

ΑΡΑΤΟΥ 39-ΠΑΤΡΑ- ΤΗΛ.2610-278.055 FAX:2610-278055

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του φιλολόγου, διδάκτορα Ιστορίας κ. Πέτρου Πετράτου

«Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας. Οι πολιτικές λέσχες του νησιού».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο δρ Ιστορίας και υπεύθυνος των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Βεργίδης και ο συγγραφέας κ. Πέτρος Πετράτος. Θα προλογίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τζόγια Καππάτου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Αράτου 39, Πάτρα, το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, ώρα 7.30 μ.μ.

Ο κ. Πέτρος Πετράτος είναι φιλόλογος, Δρ Ιστορίας. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέματα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει πτυχές της κεφαλονίτικης ιστορίας. Συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύει μελέτες του σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχει επιμεληθεί και προλογίσει βιβλία ιστορικού περιεχομένου.

Δυο λόγια για το βιβλίο

Έχοντας ως δεδομένο ότι στα Επτάνησα κατά την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας (1815-1864) έλαβε χώρα ένας μεγαλειώδης ενωτικός αγώνας, αναπόφευκτα ο καθένας αναρωτιέται ποια ήταν εκείνα τα κέντρα που κατεύθυναν τον αγώνα. Οι μελέτες και οι μονογραφίες, που βιογραφούν πρόσωπα και ιστορούν γεγονότα εκείνης της περιόδου στην Κεφαλονιά, κάνουν αναφορές στη λειτουργία και τις δραστηριότητες πολιτικών λεσχών – αναφορές βέβαια που αποσπασματικά μας δίνουν πληροφορίες για τη δράση εκείνων των συσσωματώσεων. Πληροφορίες, αλλά και πάλι αποσπασματικές, μας δίνουν οι εφημερίδες της εποχής και τα γραπτά κείμενα των πρωταγωνιστών εκείνων των γεγονότων. Αναφορές, και μάλιστα χρήσιμες, σε τέτοιες μορφές ανάπτυξης και δράσης συναντάμε και στο αρχειακό υλικό της εποχής.

Έμενε, όμως, να ερευνηθεί και να μελετηθεί συστηματικότερα και πληρέστερα η ίδρυση, η λειτουργία και η δράση των πολιτικών λεσχών, ακριβώς για να εξηγηθεί η δυναμική του ενωτικού κινήματος και να κατανοηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις ο αντιπροστασιανός και ειδικότερα ο ριζοσπαστικός αγώνας. Έρχεται, λοιπόν, το βιβλίο αυτό και μέσα από την έρευνα και τη μελέτη των γραπτών πηγών και με τη συνδρομή της πρόσφατης βιβλιογραφίας δίνει την πληρέστερη δυνατή εικόνα της λειτουργίας, της δράσης και των επιτευγμάτων των πολιτικών λεσχών κατά την εποχή της Βρετανικής Προστασίας της Κεφαλονιά.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις