30 Οκτωβρίου 2020, Παρασκευή

“Ρινόκερος” Ένα καθαρά πολιτικό έργο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Πάνος Βαρδάκος για να παρουσιάσει την νέα σκηνοθετική του δουλειά από το Θεατρικό Εργαστήρι Τέχνης Κεφαλονιάς. Πρόκειται για τον “Ρινόκερο” του Ευγένιου Ιονέσκο. Όπως είπε ο Πάνος Βαρδάκος, αν δεν κάνει λάθος είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει ένα τέτοιο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο στην Κεφαλονιά.,

Το έργο είναι καθαρά πολιτικό με την ευρύτερη του έννοια, γράφτηκε το 1959, και θεωρεί, όπως τόνισε, ότι γράφτηκε ….χθες. Τα ίδια προβλήματα που δημιούργησαν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως την συμπεριφορά των ανθρώπων, δηλαδή ο κόσμος δέχθηκε να βρίσκεται σε μια απάθεια και να του ξεφύγει κάτω από την μύτη του η άνοδος του φασισμού. Κάτι τέτοιο γίνεται και σήμερα. ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεχνάει πάλι, με συνέπεια την άνοδο των ολοκληρωτικών αντιλήψεων.

Ο Πάνος Βαρδάκος είναι ένα πολιτικοποιημένο άτομο με ξεκάθαρες ιδέες για την πολιτική ιδιαίτερα σήμερα, που όλα αλλάζουν αλλά όλα τα ίδια μένουν. Ο Ρινόκερος είναι η εικόνα του ηθικου ξεπεσμού του ανθρώπου, η επικράτηση του ζωώδους ενστίκτου του ανθρώπου και της παντελούς εξαφάνισης του πολιτισμού. Ειναι η διανοητική προσαρμογή τόσο της ανυποψίαστης και συγχυσμένης κοινωνίας οπου ο συγγραφέας την παρουσιάζει ως σωματική αλλαγή πρώτα. Η υπόθεση εξελίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας. Ο δειλός και καλόκαρδος, Μπερανζε, συνομιλεί με τον εγωπαθή φίλου του Ζαν. Ξαφνικά η πόλη κατατρομάζεται απο την εμφάνιση ενός ρινόκερου . Η είδηση φτάνει σε όλους τους πολίτες προκαλώντας τρόμο και σύγχυση, και ξαφνικά……..

Ξαφνικά, εμφανίζονται και άλλοι ρινόκεροι, η επιδημία εξαπλώνεται ημέρα με την ημέρα. Οι πολίτες ο ένας μετά τον άλλο ακολουθούν την τάση, αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε ζώα, χωρις ουμανισμό, χωρίς ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Θεμελιώνουν έτσι τον νόμο της ζούγκλας στην κοινωνία.

Δεν είναι ένα έργο που ανεβάζεται εύκολα, είναι η πρώτη φορά που το Εργαστήρι ασχολείται τόσο έντονα και ένα τόσο σύγχρονο πολιτικό έργο. Μαζί του ήταν ο Τάσος Μπεκατώρος, Μαρί Βαγγελάτου, Τάσος Αναστασιάδης και η Άλκηστης Κατσούνη. Το έργο θα ανεβαστεί Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή στο Θέατρο Κέφαλος.

Δείτε και ακούστε όλη την συνέντευξη.

Πηγή: kefalonianews.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις