Ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί το εμπορικό πόλεμο για να αποτρέψει την μελλοντική παγκόσμια ηγεμονία της Κίνας

 “Μαύρη” Παρασκευή αποδεικνύεται μέχρι στιγμής στα χρηματιστήρια η Μεγάλη Παρασκευή για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς καθώς στην Αμερική όπου τα Χρηματιστήρια λειτουργούν κανονικά ο δείκτης Dow Jones αυτή την στιγμή σημειώνει μια πολύ σημαντική πτώση -1,86% ή 455,13 μονάδες!

Δημοσιογραφικά αιτία της μεγάλης χρηματιστηριακής πτώσης αυτής θεωρείται ότι είναι ο διαφαινόμνος εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα τις ΗΠΑ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την “κομμουνιστική” Κίνα. Αυτός ο οικονομικός “πόλεμος” γίνεται με αφορμή το τεράστιο πραγματικά εμπορικό έλλειμμα (375,2 δις δολαρίων το έτος 2017) υπέρ της Κίνας.

Οπότε οι ΗΠΑ εμπορικά έχουν παρά πολύ λιγότερα να χάσουν εμπορικά καθώς οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ (505,5 δις) είναι κατά πολύ πολλαπλάσιες (το 2017) των αντίστοιχων των ΗΠΑ στη Κίνα (130,3 δις)! Όμως, επιπλέον και πιο ουσιαστική ίσως αιτία της τωρινής αυξανόμενης σύγκρουσης ΗΠΑ Κίνας είναι το “παιχνίδι” της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομικής (άρα και γεωπολιτικής) ηγεμονίας του πλανήτη όπου αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας συνεχιστούν όπως είναι χωρίς ανακοπή σε λιγό περισσότερο από μια δεκαετία η Κίνα θα είναι αυτή που θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως την πρώτη ηγεμονική οικονομική δύναμη στον κόσμο!

Την μελλοντική οικονομική παγκόσμια ηγεμονία της, για να θυμόμαστε, πάντα απαράδεκτης για τα δικά μας φιλελεύθερα δεδομένα μη δημοκρατικής στην συμπεριφορά της απέναντι στις ελευθερίες των πολιτών της και απολυταρχικά κομμουνιστικής στο πολίτευμα Κίνας είναι ένα μέλλον, που παρά τα φτηνά εμπορεύματα που εισάγει η ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα λόγω του πάμφθηνου δεινοπαθούντων εργατών της, φαίνεται ότι είναι κάτι που ο τωρινός Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αποτρέψει από το συμβεί στο μέλλον με κάθε κόστος.

Ακόμα και αν ο εμπορικός πόλεμος που στην ουσία προκαλείται οδηγεί σε μια παρατεταμένη πτώση στις τιμές των Αμερικανικών μετοχών της Wall Street! Η πραγματική βέβαια οικονομία του μέσου πολίτη στις ΗΠΑ, λόγω της ευεργετικής οικονομικής πολιτικής της μείωσης των φόρων και της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις, συνεχίζει με αυξητικούς ρυθμούς την ανοδική της πορεία προς όφελος της ιστορικά σημαντικής άνοδο των μισθών και της απασχόλησης των Αμερικανών!

Τέλος, όπως ουσιαστικά φαίνεται ο Δισεκατομμυριούχος νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βάζει τα μακροχρόνια οφέλη της χώρας του πιο πάνω από τους βραχυπρόθεσμους σχετικά κινδύνους που επιδρούν μόνο μέχρι στιγμής στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές μετοχών! Και καλά κάνει κατά την άποψη μου!

Σπύρος Καγκάδης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις