Υπέροχη Κεφαλονίτικη μουσική βραδιά στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας (εικόνες)

Μια όμορφη βραδιά με νότες κεφαλονίτικες, έντεχνης μουσικής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας στις 26-11-2017, διοργανωμένη από το Πολιτιστικό Σωματείο της Παλικής «Ο Πάλιος». Την παρουσίαση έκανε ο Γεράσιμος Γαλανός δίνοντας κέφι και ζωντάνια στην όλη μουσική ατμόσφαιρα.

Η βραδιά περιείχε άσματα από το δίτομο έργο «Λόγια Κεφαλληνιακή Μούσα» των: Γεράσιμου Σωτ. Γαλανός – Λαμπρογιάννη Πεφάνη, έκδοση του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, 1οςτόμος 2015 και ο 2ος το 2016.

Το έργο παρουσίασε στην αρχή της εκδήλωσης με πολλή γλαφυρότητα ο ιστορικός μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Νικόλαος Μπούκας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου.

Χαιρέτησαν οι: ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, π. Ιωάννης Μεσολωράς.

Στο δεύτερο μέρος ήταν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τραγουδιστικής παρουσίασης 14 τραγουδιών από το δίτομο έργο. Στο πιάνο η ταλαντούχα μουσικός Κωνσταντίνα Βρεττού από την Αγία Ευφημία και στο τραγούδι ο επίσης πολυτάλαντος Σταύρος Νιφοράτος. Μέσα από ερμηνευτικό πάθος και σταθερή πιανιστική μελωδική μουσική, γεμάτη μουσικά κρεσέντα και ξεσπάσματα, οι δύο καλλιτέχνες κράτησαν αμείωτη την ένταση και τη χαρά που έδωσαν στο κοινό. Επιτέλους μετά τόσα χρόνια ακούστηκαν άσματα Κεφαλλήνων συνθετών, όμορφα, μελωδικότατα, δείχνοντας τη μουσική τέχνη που επικρατούσε και δημιουργήθηκε στο νησί μας και για πολλούς λόγους όταν ξεχασμένα. Επιτέλους! ακούσαμε και κάτι όμορφο διαφορετικό από τα ίδια και τα ίδια, που έως τώρα έχουμε συνηθίσει. Τραγουδήθηκε ένα μουσικό υλικό, προσεγμένο, ποικίλο, ευχάριστο, από δυο καλλιτέχνες που το ερμήνευσαν με ζωντάνια και αληθινή τέχνη και εντυπωσίασαν τους θεατές. Ο Γεράσιμος Γαλανός αφιέρωσε το τελευταίο άσμα που ήταν σε μουσική του Πέτρου Σκαρλάτου και σε ποίηση του Ιωάννη Σκαλτσούνη, με τίτλο «Με μύρτα δεν εστόλισαν», στο φίλο του Πέτρο Πετράτο, γνωστό ιστορικό, με αξιόλογη συγγραφική προσφορά πάνω στα θέματα του Ριζοσπαστισμού, ως ελάχιστη τιμή στον ερευνητικό αγώνα που πράττει αυτός ο αξιόλογος πνευματικός άνθρωπος.

Το άσμα κατά απαίτηση του κοινού, επαναλήφτηκε με επιτυχία και ενθουσίασε τους θεατές καταχειροκροτώντας τους δυο Κεφαλλονίτες καλλιτέχνες, που δικαίωσα την αξία τους και τη φήμη τους. Τους αξίζουν πολλά μπράβο.

Ευχόμαστε τέτοιες παραστάσεις να μας ξυπνούν συχνά και να μας θυμίζουν τα δικά μας όμορφα πράγματα. Ας ξεκινήσει επιτέλους να αξιοποιείται το ντόπιο καλλιτεχνικό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, και όχι όλα τα ξενόφερτα καλλιτεχνικά υποπροϊόντα …

kefaloniamas.gr