Όταν το Πριγκιπάτο της Σερβίας και το Βασίλειο της Ελλάδος υπέγραψαν τη Συνθήκη Συμμαχίας

Το Σάββατο, 26 Αυγούστου συμπληρώνονται 150 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Συμμαχίας μεταξύ του Πριγκιπάτου της Σερβίας και του Βασιλείου της Ελλάδος.
   
Η εν λόγω Συνθήκη αποτέλεσε τη βάση της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, μέσα από την οποία εκφράζονται οι μακροχρόνιες φιλοδοξίες του σερβικού και ελληνικού λαού για ελευθερία και πρόοδο.
   
Οι πλέον χαρισματικοί άνθρωποι της εποχής εκείνης και στις δύο χώρες: ο Σέρβος και ο Έλληνας πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιόβαν Ρίστιτς και ο Νικόλαος Δεληγιάννης, ο Πρωθυπουργός του Πριγκιπάτου της Σερβίας και Υπουργός Εξωτερικών Ηλία Γκαράσανιν, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και ο υπουργός εξωτερικών Χαρίλαος Τρικούπης, είχαν σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της Συνθήκης. Οι ηγέτες της Σερβίας και της Ελλάδας, ο πρίγκιπας Μιχαήλ Ομπρένοβιτς και ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, επικύρωσαν τη Συνθήκη τον Οκτώβριο του 1867.
     
Με την ευκαιρία αυτή, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη και το Ιστορικό Μουσείο της Σερβίας θα διοργανώσουν εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο τρέχοντος έτους.
Η σερβο-ελληνική Συνθήκη Συμμαχίας είναι ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η σερβο-ελληνική συνεργασία των τελευταίων 150 ετών συνεχώς αναπτύσσεται. Σήμερα η Σερβία και η Ελλάδα, ως σύγχρονες χώρες και υπόδειγμα πραγματικής φιλίας μεταξύ των λαών, συνεχίζουν να συνεργάζονται σε έναν κοινό αγώνα για ευρωπαϊκά Βαλκάνια.

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις