Ξεκινούν και πάλι οι κατεδαφίσεις των επικίνδυνων σεισμόπληκτων κτιρίων στο Ληξούρι

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση που οφειλόταν στην έλλειψη χρημάτων επιτέλους ξεκινούν και πάλι οι κατεδαφίσεις των επικίνδυνων σεισμόπληκτων κτιρίων στην περιοχή της Παλικής. Από που προκύπτει αυτό;

Την Κυριακή στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητηθεί η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις σεισμοπλήκτων κτιρίων και καθαιρέσεις πάσης φύσεως εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών» που θα εισηγηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν μπει στον αντίστοιχο κωδικό τα απαραίτητα κονδύλια και πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να δώσει το “πράσινο φως” και στη συνέχεια ο Δήμος να δημοπρατήσει τις εργολαβίες καθώς υπάρχουν έτοιμες μελέτες οπότε με την ανάδειξη του αναδόχου να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις τους επόμενους μήνες.

Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί τρεις φάσεις του έργου. Στην Α΄φάση κατεδαφίστηκε ένα 3ωροφο κτίριο εντός του Ληξουρίου ( Π/Υ μελέτης 35000 ευρώ), η Β’ φάση περιελάμβανε 22 κτίρια, δημοπρατήθηκε το 2014 και σε αυτήν κατεδαφίστηκαν 16 κτίρια, ενώ η Δ’ φάση με 24 κτίρια, δημοπρατήθηκε επίσης το 2014 και σε αυτήν κατεδαφίστηκαν 20 κτίρια. Ο λόγος που δεν κατεδαφίστηκαν όλα τα κτίρια που προβλέπονταν στις παραπάνω φάσεις ήταν ότι δεν έφταναν τα χρήματα ενώ δεν “έπεφταν” μόνο κατοικίες συμπολιτών μας αλλά και ακατοίκητα κτίρια ή λιθόκτιστα.

Η Γ’ φάση αφορά σε 76 κτίρια, η Ε’ φάση σε 42 κτίρια, η Στ’ σε 28 και η Ζ’ φάση αφορά σε 27 κτίρια και καθυστερούσαν παρόλο που οι μελέτες ήταν έτοιμες διότι δεν είχαν έρθει τα κονδύλια. Πλέον και μετά την Κυριακή τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο της ολοκλήρωσης αν και πρέπει να επισημάνουμε ότι ίσως χρειαστούν και άλλες φάσεις διότι το θέμα των κατεδαφίσεων δεν έχει κλείσει από την πλευρά του Δήμου.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις