Η Γιορτή του τρύγου και της Μουσταλευριάς δίνει το στίγμα της παράδοσης του τόπου μας

Η Γιορτή του τρύγου και της Μουσταλευριάς δίνει το στίγμα της παράδοσης και της πολιτιστικής αξίας του τόπου μας και σηματοδοτεί την έναρξη του τρύγου στις αμπελουργικές περιοχές . 

 Η καθιερωμένη εορτή του τρύγου και της Μουσταλευριάς δίνει την σκυτάλη στους τρυγητάδες των χωριών μας για την συλλογή του πολύτιμου φορτίου της αμπέλου που θα δώσει μετά την οινοποίηση της την Ρομπόλα Κεφαλληνίας το κορυφαίο Κεφαλονίτικο κρασί . 

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η Γιορτή του τρύγου και η απόλαυση της Μουσταλευριάς που είναι το αποτέλεσμα εκλεκτών Κεφαλονίτικων υλικών παραγωγής του χωριού μας , των Τρωιαννάτων . 

Η αναπαράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων , των δρώμενων από το αμπέλι με την συλλογή των σταφυλιών , η κορυφαία στιγμή του πατήματος των σταφυλιών από τα παιδιά μας που η χαρά τους ήταν απερίγραπτη , η μεταφορά του μούστου στο καζάνι με τα παραδοσιακά ” σέκκια ” και η αναπαράσταση της Παρασκευής της Μουσταλευριάς από τίς έμπειρες νοικοκυρές του Λυκείου Ελληνίδων , έδωσε το πολιτιστικό στίγμα στην γιορτή μας που τελείωσε με το μοίρασμα της Μουσταλευριάς σε όλους τους επισκέπτες μας . 

Ήταν μία υπέροχη βραδιά υψηλού πολιτιστικού επιπέδου , που εξελίχθηκε σε ένα πανυγήρι με κέφι και χαρά . 

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ συνεχίζοντας τίς υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις της συνεχίζει να αναδεικνύει την παράδοση της περιοχής και δημιουργεί εκδηλώσεις που έχουν σχεσει με τον μόχθο και την ζωή των κατοίκων των χωριών μας . 

Η αναβίωση της καλλιέργεια της αμπέλου στίς κεκλιμένες και δυσπρόσιτες πλαγιές των χωριών  μας είναι η πλέον σκληρή και δύσκολη εργασία , το εκλεκτό προϊόν της οποίας δίνει την δύναμη και το σθένος στους αμπελουργούς μας να συνεχίζουν να προσπαθούν . Η δίκη μας προσπάθεια δίνει στους παραγωγούς μας την ικανοποίηση της καταγραφής και ανάδειξης των παραδόσεων μας και έτσι και εμείς συμβάλουμε στην προστιθέμενη πολιτιστική άξία της περιοχή που τόσο την έχουμε ανάγκη . 

Θέλουμε θερμά να ευχάριστήσουμε  όλους όσους μας βοήθησαν στην προετοιμασία και εκτέλεση της γιορτής μας . 

Το Λύκειο Ελληνίδων την ΠΕΚεφαλονιας , την Οινοποιητική Κεφαλονιάς των Αφών Ταβιανάτου για την προσφορά του κρασιού . 

Σωτήρης Κουρής 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις