Το αδιαχώρητο στη Σάμη για το SeaNema Festival

Με μια εξαιρετικά επιτυχημένη προβολή ταινίας, στη παραλία “Αννούλα” στον Καραβόμυλο, έριξε αυλαία χτες το βράδυ, το “SeaNema Open Air Festival 2017”.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάμης “Αιγιαλός”, φιλοξένησε την εκδήλωση, στο μοναδικό τοπίο της προαναφερόμενης παραλίας, τοπίο αναμνήσεων πολλών κατοίκων της περιοχής, από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια!! Εμπνευστής της επιλογής αυτής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Δρακουλόγκωνας.
Τη βραδιά άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο καλλιτεχνικός Διευθυντής και εμπνευστής του Festival, Βασίλης Κεκάτος. Αναφέρθηκε στη πολιτιστική προσπάθεια που γίνεται στο νησί μας, με το “SeaNema Open Air Festival”. Ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και βοηθούν τη  προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα τον Παναγή Δρακουλόγκωνα, για την συνεχή βοήθεια…και την επιμονή του να γίνει η χτεσινή προβολή στης “Αννούλας”.  Χαιρέτισαν επίσης, Παναγής  Δρακουλόγκωνας και Ελισάβετ Καγγελάρη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάμης ο “Αιγιαλός”. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με μεγάλη συμμετοχή στη προβολή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προστεθούν επιπλέον καθίσματα.
Η ταινία που προβλήθηκε ήταν η “Δύσκολοι αποχαιρετισμοί ο μπαμπάς μου” της Π. Παναγιωτοπούλου. Η ταινία αυτή αποτέλεσε το 2002 το σκηνοθετικό της ντεμπούτο της κ. Παναγιωτοπούλου.
“Ο Ηλίας, ένα δεκάχρονο αγόρι που ζει στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 60′ ξαφνικά χάνει τον πατέρα του. Η υπόλοιπη οικογένεια προσπαθεί να συνηθίσει την καινούρια πραγματικότητα, καθένας με τον δικό του τρόπο, εκτός από το μικρό αγόρι που αρνείται να πιστέψει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός. Μη μπορώντας να συμφιλιωθεί με τον χωρισμό, υιοθετεί μια παράξενη συμπεριφορά με σκοπό να κρατήσει τον πατέρα του ζωντανό μέσα του για πάντα.
Τον περιμένει να γυρίσει από ένα από τα συνηθισμένα επαγγελματικά του ταξίδια. Αρχίζει να φέρεται περίεργα με σκοπό να κρατήσει τον πατέρα του ζωντανό μέσα του. Λέει ψέματα και στέλνει γράμματα στη γιαγιά του, δήθεν από τον πατέρα του. Συνεχίζει να παίζει τα αγαπημένα τους παιχνίδια, παίζοντας και τους δυο ρόλους. Πάνω από όλα, είναι απόλυτα σίγουρος, ότι ο πατέρας του θα γυρίσει όπως του υποσχέθηκε, για να παρακολουθήσουν οι δυο τους, τους Αμερικάνους να προσγειώνονται στο φεγγάρι, για πρώτη φορά στην τηλεόραση.
Αλλά ο πατέρας του δεν μπορεί να κρατήσει την υπόσχεση του, που ήταν η τελευταία του. Η προσγείωση γίνεται. Ο Άνθρωπος για πρώτη φορά αποχωρίζεται τον πλανήτη του, τη γη. Και ο Ηλίας αποχωρίζεται για πρώτη φορά τον πατέρα του. Μονάχα τότε αντιλαμβάνεται ο Ηλίας ότι έχει απομείνει τελείως μόνος. Στην αρχή νευριάζει, αλλά στο τέλος καταλαβαίνει. Ο πατέρας του δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Δεν θα τον περιμένει άλλο. Μεγαλώνει ξαφνικά. Μια νέα εποχή αρχίζει για τη ανθρωπότητα, αλλά και για τον νεαρό Ηλία…”
Η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, είναι μία συγκινητική και παράλληλα τρυφερή ταινία ενηλικίωσης. Υπέροχος στον ρόλο του Ηλία ο 9χρονος Γιώργος Καραγιάννης, που θα κερδίσει τη Χρυσή Λεοπάρδαλη Α’ Ανδρικού Ρόλου στο 55ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2002. Την ίδια χρονιά, η ταινία προβλήθηκε και στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας το Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού (Χρήστος Στέργιογλου), καθώς και το Βραβείο της ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) για την Πέννυ Παναγιωτοπούλου.
Η ταινία.
Συγχαρητήρια, σε όσους συνέβαλαν στην εξαιρετική χτεσινή βραδιά, που ο κόσμος απόλαυσε, μέχρι τέλους!!  Τέτοιες πρωτοβουλίες, χρειάζονται και ανταμείβονται από τον κόσμο!! Η χτεσινή συμμετοχή, το απέδειξε περίτρανα!!!
Τάσος Καβαλλιεράτος.

http://vlahatasamis.blogspot.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις