30 Οκτωβρίου 2020, Παρασκευή

Δ.Σ.: “Πράσινο φως” για να επιστρέψει ο Πλατύς Γιαλός στο Δήμο

Το θέμα της επιστροφής της παραλίας του Πλατύ Γιαλού στο Δήμο συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την εισήγηση του θέματος έκανε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σοφία Γαρμπή που είπε ότι μετά την σχετική αλληλογραφία η ΕΤΑΔ αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Κεφαλλονιάς θέτοντας κάποιες προυποθέσεις. Η σύμβαση θα είναι τριετής με την δυνατότητα άλλων δύο ετών ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα ορίζεται ως εξής: Υπάρχει ένα ετήσιο πάγιο 25.000 ευρώ προσαυξημένο ετησίως με τον εκάστοτε δείκτη καταναλωτή προσαυξημένο κατά μία μονάδα καθώς και 20% από τα ακαθάριστα έσοδα του κυλικείου. Επίσης για το 2016 η ΕΤΑΔ θεωρεί ότι ο Δήμος έκανε χρήση του αιγιαλού και ζητά αποζημίωση ίση με το 50% ήτοι 12.500 ευρώ. Εξάλλου η ΕΤΑΔ ζητά ως εγγύηση 2 μηνιαίες δόσεις για τα 25.000 ευρώ και μία μηνιαία δόση για τα 12.500 ευρώ. Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών ζήτησε από το συμβούλιο την αποδοχή των όρων.

Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλ. Παρίσης τόνισε την μεγάλη καθυστέρηση των 2 περίπου μηνών που έκανε η ΕΤΑΔ για να απαντήσει στο Δήμο, κάτι που σημαίνει ότι για φέτος τουλάχιστον θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί το ποσό των 25.000 ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Δημάρχου Δ. Λυκούδης παρέθεσε στο σώμα ολόκληρη την αλληλογραφία του Δήμου με την ΕΤΑΔ τα δύο τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι ο Δήμος έκανε τα πάντα προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν όμως η άλλη πλευρά καθυστέρησε με συνέπεια η τελική πρόταση να έρθει πριν λίγες μέρες. Στην ερώτηση γιατί ζητείται το ποσό των 12500 ευρώ για την περσινή χρήση, απάντησε ότι η συγκεκριμένη χρήση αφορούσε στην δωρεάν παραχώρηση ομπρελλοξαπλωστρών στους λουόμενους. Υπογράμμισε ότι ο αγώνας του Δήμου για τον Πλατύ Γιαλό ξεκίνησε το 2015 προτού λυθεί το χρησιδάνειο που υπήρχε με τον πρώην Δήμο Αργοστολίου. Χαρακτήρισε ως μονόδρομο την απόφαση διότι είτε την παίρνουμε-όπως είπε-και ο Πλατύς Γιαλός λειτουργεί και πάλι ως δημοτική παραλία, είτε την απεμπολούμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

O εντεταλμένος σύμβουλος Νίκος Παπαδάτος υπογράμμισε ότι με την σύμβαση αυτή είναι σχεδόν αδύνατο να καταστεί κερδοφόρα για τον Δήμο η παραλία του Πλατύ Γιαλού.

H πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν η αποδοχή των όρων της ΕΤΑΔ με διακανονισμό του μισθώματος για το 2016 που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία καθώς μερίδα της αντιπολίτευσης (παράταξη Ρουχωτά, παράταξη ΚΚΕ) ψήφισε κατά θεωρώντας μη συμφέρουσα για τον Δήμο την σύμβαση. Μάλιστα ο Β. Ρουχωτάς πρότεινε την δημοπράτηση της παραλίας ή την δωρεάν χρήση της από τους λουόμενους

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις