Φεύγει από την Ανδραβίδα το ελικόπτερο Erickson;;; Μεγάλο πλήγμα και για το νησί μας! [upd]

Συνεχείς αναβολές παίρνει η επαναφορά του ελικοπτέρου Erickson στην Ανδραβίδα, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το τι τελικά θα γίνει με το εναέριο πυροσβεστικό στόλο, που έχει αποδυναμωθεί στον νοτιοδυτικό τομέα της χώρας απ’ το καλύτερο μέσο  αεροπυρόσβεσης, μετά την φυγή του ελικοπτέρου στην Κρήτη…

Μέχρι και σήμερα το ελικόπτερο έχει μετασταθμεύσει στην Κρήτη, τα ελικόπτερα Kamov που θα το αντικαθιστούσαν δεν φαίνονται στο ορίζοντα σε όλη την επικράτεια, ενώ ήδη πλησιάζουμε στα μέσα Ιουλίου.

Ένα σημαντικό θέμα που δεν δόθηκε η απαιτούμενη βαρύτητα από όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ, είναι το θέμα της μεταφοράς του ελικοπτέρου Erickson από την επι χρόνια βάση του στην Ανδραβίδα στην Κρήτη! Μείζων θέμα η αποδυνάμωση των περιφερειακών εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης, μιας και  δεν είναι λίγες οι φορές που το ελικόπτερο Erickson έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κεφαλονιά όλα αυτά τα χρόνια όπου η συνεισφορά του ήταν καταλυτική ώστε να κατασβεστούν πολλές δασικές πυρκαγιές στο νησί μας…

Ο «ιπτάμενος γερανός» της Erickson φύλακας άγγελος της Κεφαλονιάς

Μάλιστα μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Μάνης που κατά την άποψη πολλών στην περιοχή οφείλεται εν μέρει και στην απουσία του ελικοπτέρου Erickon, αφού την ίδια ώρα που τα δύο Canadair Cl-215 επιχειρούσαν στην μεγάλη πυρκαγιά της Αγίας Ειρήνης στο νησί μας, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είχε μείνει ακάλυπτη με συνέπεια να υπάρξουν μεγάλες καταστροφές στην Μάνη, μιας και άλλα εναέρια μέσα δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμα…

Ούτε καν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα ζούσαμε αν η φωτιά στην Μάνη προηγούνταν χρονικά από αυτή της Αγιας Ειρήνης και επιχειρούν εκεί τα Canadair!

Ας ελπίσουμε ότι οι πληροφορίες που θέλουν την επιστροφή του Erickon στην Ανδραβίδα με την έλευση δύο ελικοπτέρων στην Κρήτη να επαληθευθούν, αλλιώς το μέλλον δεν προμηνύεται ευοίωνο για την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Η μετακίνηση του ελικοπτέρου Eriksson από την Ανδραβίδα στην Κρήτη για την κάλυψη της δασοπυρόσβεσης, έχει προκαλέσει σφόδρες αντιδράσεις στην Ηλεία. Οι εφτά δήμαρχοι του νομού με κοινή τους ανακοίνωση καταδικάζουν τη μετακίνηση αυτή και ζητούν να ακυρωθεί, ώστε το πυροσβεστικό ελικόπτερο να παραμείνει στο νομό και να μη μετακινηθεί έως τις 20 Ιουλίου στην Κρήτη. Στο μεταξύ πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διαψεύδουν την είδηση αυτή και αναφέρουν πως το ελικόπτερο Eriksson θα έρθει κανονικά στην Ηλεία στις αρχές Ιουλίου, ενώ στην Κρήτη θα μεταφερθεί άλλο ίδιας κατηγορίας ελικόπτερο. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε πως ακόμα και αν ισχύουν τα όσα υποστηρίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πριν λίγες ημέρες ο Αρχηγός του Σώματος, κατά την επίσκεψή του στον Πύργο, είχε δηλώσει πως τα εναέρια μέσα θα φτάσουν εγκαίρως στην Ανδραβίδα έως τις 15 Ιουνίου, ενώ είχε επισημάνει σε ερώτησή μας για τα PZL, πως δεν χρειάζονται στην περιοχή απο τη στιγμή που υπάρχει το ελικόπτερο Eriksson. Όμως η καθυστέρηση της άφιξής του αφήνει γυμνό το νομό σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς αποτελεί το μοναδικό μέσο άμεσης προσβολής πυρκαγιάς από αέρος, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί σωτήριο…

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δήμαρχοι του νομού αναφέρουν τα εξής:

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση της Πολιτείας να απομακρύνει το μοναδικό πυροσβεστικό ελικόπτερο άμεσης επέμβασης που διαθέτει ο Νομός Ηλείας και το οποίο καλύπτει το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, την Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.
Το ελικόπτερο – τύπου Έρικσον – εδρεύει εδώ και 18 χρόνια στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες πυρόσβεσης.
Στη νέα απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών γίνεται λόγος για μετακίνησή του στην Κρήτη έως τις 20 Ιουλίου 2017, όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και από το πρόσφατο παρελθόν «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αφού ότι φεύγει από την περιοχή μας ουδέποτε επιστρέφει.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι τη μοναδική φορά που έλειψε από την βάση του το συγκεκριμένο ελικόπτερο, ήταν το καλοκαίρι του 2007 και τότε με ανάλογη απόφαση για προσωρινή μετακίνησή του. Όπως όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2007 είχαμε τις τραγικές συνέπειες των φονικών πυρκαγιών με τους δεκάδες νεκρούς, που συγκλόνισαν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην υποστούμε και πάλι τις καταστροφικές συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, καλούμε:
1)    Τους βουλευτές του νομού και όλης της γεωγραφικής περιφέρειας που καλύπτει το πυροσβεστικό ελικόπτερο, να πάρουν σαφή θέση επί του θέματος της προσωρινής μετακίνησης, εκφράζοντας και αυτοί την έντονη διαμαρτυρία τους.
2)    Τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εκπροσώπους των αναπτυξιακών, κοινωνικών και λοιπών φορέων να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου το ελικόπτερο να μην λείψει ούτε μια μέρα από την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας.
3)    Όλους μας μαζί να συμβάλλουμε στην περαιτέρω θωράκιση του νομού μας σε επίπεδο πυροσβεστικής κάλυψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας, διότι οι ελλείψεις στην περιοχή τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υποδομές είναι μεγάλες.
Δεν νοείτε ο Νομός που παραμένει εδώ και χρόνια στις τελευταίες θέσεις σε ανάπτυξη ανάμεσα στο σύνολο των νομών της χώρας, να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως «πληβείος».  Δεν πάει άλλο η υποβάθμιση, ούτε και η κατρακύλα!
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Πηγή
ilialive.gr

Εδώ σχετικό δημοσίευμα του flashnews.gr ότι το ελικόπτερο βρίσκετε στην Κρήτη:
http://flashnews.gr/post/315260/sthn-krhth-eftase-to-megalo-pyrosbestiko-elikoptero-ericsson

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις