27 Νοεμβρίου 2020, Παρασκευή

Κι ο άνεμος, μας πάει στον Αγκώνα-Προκήρυξη του Ορεινού Αγώνα “ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ”

ΟΡΕΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ «TRAIL»Β. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ», 23/4/2017

Ο πολιτιστικός Σύλλογος «Αγκώνας» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Κεφαλονιάς, προκηρύσσει τον 1ο Ορεινό Αγώνα «trail» Β. Κεφαλονιάς με τίτλο το «Το Μονοπάτι του Αντάρτη». Η περσινή διαδρομή ήταν 8κμ, φέτος θα προσεγγίσει τα 10κμ καθώς θα υπάρξει μια ελαφρά διαφοροποίηση της διαδρομής.

Επισημαίνεται ότι η διαδρομή –κατωφέρεια στο μεγαλύτερο τμήμα της-είναι καθαρά ορεινό μονοπάτι σε ποσοστό 87% του συνόλου της ενώ μόλις 11% αυτής είναι χωμάτινη και 1% ασφάλτινη, γεγονός πρόκληση για τους δρομείς που επιδιώκουν την αυθεντικότητα και καθαρότητα στα αγωνιστικά δρώμενα που χαρακτηρίζονται «ορεινά».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ –ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:΄Eνας «αγώνας ψυχαγωγίας και περιπέτειας» που ερμηνεύεται ως η έκβαση μιας αυτόνομης ανθρώπινης προσπάθειας στην ανοιχτή φύση, με  έμφαση σε στοιχεία όπως η αυτοτέλεια, η δύναμη και η τόλμη.

Σκοπός

Μεταξύ των σκοπών του αγώνα είναι :

 1. η προαγωγή αθλητικού πνεύματος και η ευαισθητοποίηση εθελοντών για την διοργάνωση δρομικών και γενικά αθλητικών ή ψυχαγωγικών γεγονότων.
 2. η αντίληψη της άθλησης και της αντοχής ως έκφραση αναζήτησης των ανθρώπινων ορίων, μέσα από την επαφή με την ανοιχτή και ανεξέλεγκτη φύση, που επιβάλλει τους κανόνες της, απαιτώντας σεβασμό, επίγνωση, θάρρος, ψυχοσωματική δύναμη και εμπειρία

 3. Η παροχή εναλλακτικών διεξόδων άθλησης και διαφυγής στον τοπικό πληθυσμό.
 4. η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής και της εξαιρετικής θέας και ειδικά στο ύψος των ανεμογεννητριών αλλά και κατά την κάθοδο από το μονοπάτι (εξαιρετικό πάντρεμα της απόκρημνης κατάφυτης βουνοπλαγιάς με το καθάριο γαλάζιο της θάλασσας του ιονίου),

 5. η προσέλκυση επισκεπτών με σκοπό να γνωρίσουν και να μυηθούν στα γνωρίσματα της περιοχής και παράλληλα να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν

 6. η ανάδειξη του δρομικού «κινήματος» και η διάδοση του ορεινού τρεξίματος στην Κεφαλονιά

Χρόνος διεξαγωγής: Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου 2017. Χρονικό όριο για την διαδρομή είναι οι 2 ώρες. Με την ολοκλήρωσή της παράδοσης των αριθμών θα ξεκινήσει η ανάβαση προς την αφετηρία του αγώνα όπου είναι η βάση της 2ης ανεμογεννήτριας .

Χώρος διεξαγωγής: Ο αγώνας έχει εκκίνηση τον χώρο εγκατάστασης της πρώτης από της ανεμογεννήτριες που συνιστούν το αιολικό πάρκο της περιοχής και τερματισμό την εκκλησία της Παναγίας του Αγκώνα.

Δικαίωμα συμμετοχής: Ο αγώνας είναι ατομικός. Θα υπάρξουν 5 κατηγορίες, Ανδρών και 3 Γυναικών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για αθλητές μικρότερης ηλικίας απαιτείται έγγραφη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα.

Υποστήριξη αθλητών: Οι αθλητές/αθλήτριες θα τρέχουν στις διαδρομές του αγώνα χωρίς να έχουν μαζί τους απαραίτητο (υποχρεωτικό) εξοπλισμό. Θα υπάρχουν δύο σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας στο 3,5 κμ και στο 6,5 κμ:

Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνα

 • Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του αγώνα, χωρίς παραλείψεις, προσθέσεις, παραλλαγές εκτός διαδρομής.

 • Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν απ’ όλα τα σημεία τροφοδοσίας και υδροδοσίας καθώς και απ’ όλα τα σημεία ελέγχου των αθλητών.
 • Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το φυσικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

 • Οι αθλητές συμμετέχουν με προσωπική τους ευθύνη στον αγώνα, τόσο αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους, όσο και ως προς την δρομική τους εμπειρία ή τυχόν ατυχήματα που συμβούν κατά την διάρκεια του γεγονότος. Εννοείται ότι οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει για την ασφάλεια των δρομέων κατά το δυνατό καλύτερα ως προς την βατότητα των μονοπατιών αλλά ασφαλώς δεν ελλείπουν οι τεχνικές δυσκολίες.

 • Οι αθλητές απαιτείται να βρίσκονται σε άρτια φυσική και ψυχική κατάσταση

 • Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίζουν ομάδες εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει άκρη για να προσπεραστεί θα πρέπει να μείνει στην εσωτερική πλευρά της πλαγιάς

 • Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Οι ενστάσεις για οποιονδήποτε λόγο γίνονται από τον ίδιο τον αθλητή το αργότερο 15 λεπτά μετά τον τερματισμό του.
 • Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής όπως πλαστικά μπουκάλια ή πλαστικές συσκευασίες στερεάς τροφής. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας θα υπάρχει πλαστικός σάκος απορριμμάτων.

 • Οι αθλητές υποχρεούνται να προσέλθουν στον χώρο των εγγραφών την αναγραφόμενη ώρα έναρξης ώστε να λάβουν έγκαιρα τους αριθμούς και να μην υπάρξουν κωλυσιεργίες στην έναρξη του αγώνα.

Έπαθλα

 • Στους τρεις πρώτους/τες νικητές/τριες της γενικής κατηγορίας θα δοθούν κύπελλα .

 • Στους νικητές των κατηγοριών θα δοθούν μετάλλια απονομών (χρυσό, αργυρό, χάλκινο). Σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια.

Παρατηρήσεις

 • Η διοργάνωση δύναται να τροποποιήσει μέρος της διαδρομής, να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρος διαδρομής ή να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης για λόγους ασφαλείας των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, ακόμη και να διαφοροποιήσει την κατηγοριοποίηση.
 • Απαγορεύεται κάθε εξωτερική βοήθεια σε αθλητή από άτομα ή σταθμούς που δεν ανήκουν στη διοργάνωση.

Σήμανση

Η διαδρομή είναι ευκρινώς σηματοδοτημένη ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και ασφαλείς για τους αθλητές. Στον αγώνα θα υπάρχει διαθέσιμος Ιατρός για την παροχή πρώτων βοηθειών, εάν χρειαστεί. Επίσης τον αγώνα θα καλύψει κλιμάκιο των Σαμαρειτών

Παροχές

Για τους εκτός νομού αθλητές θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στην περιοχή του αγκώνα πληροφορίες στο τηλ 6979779893. Για το κοινό και τα παιδιά θα λάβουν χώρα στην εκκλησία του αγκώνα ψυχαγωγικές δραστηριότητες έως και της ολοκλήρωσης του δρομικού γεγονότος. Προσφέρεται 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της Kefalonialines με αποστολή σχετικού αιτήματος στο vsamoli@yahoo.gr. Ενώ θα υπάρχει και μπουφές με παραδοσιακά γευστικά εδέσματα, νερά και αναψυκτικά για όλους. Θα αναρτηθούν προσεχώς τεχνικές οδηγίες για την ακριβή ώρα έναρξης (ο αγώνας διεξάγεται το πρωί) για τις εγγραφές και λεπτομέρειες για τα διαδικαστικά των παροχών, την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής με την κλίση της και τις διάφορες προϋποθέσεις της συμμετοχής. Η χρονομέτρηση θα είναι ηλεκτρονική και το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Λινκ εγγραφών

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQhdfxDiEKaFha3AUHiJH0z6PVoTT7DUFxVMkJJhI1GK2s5w/viewform

Κι ο άνεμος, μας πάει στον Αγκώνα

Tο δρομικό μας ταξίδι συνεχίζεται, στα μέρη που το χτες ανταμώνει το σήμερα, απλά, νοσταλγικά…. στα μονοπάτια στα οποία οι οδοιπόροι ιχνηλατούν το παρελθόν…… στους τόπους που τα πάλαια και ωραία, ξεγλιστρούν αθόρυβα, συνθέτοντας φευγαλέες εικόνες στο πέρασμα των αθλητών.

Αυτές τις εικόνες, που ζωντανεύουν χρωματίζοντας την μνήμη, που αποτυπώνονται στην σταθερότητα της ανάσας, όταν η ευφορία διαδεχθεί την κούραση και ο παλμός γαληνεμένος, αναζητήσει την εμπειρία  που συλλέχθηκε με κόπο, σε κάθε διασκελισμό στο χώμα, σε κάθε ματιά στον καθάριο ουρανό, αυτές τις εικόνες που προσφέρονται σε αυτούς που αναζητούν με σεβασμό τα μυστικά της, αυτό το «μίλημα» της γης, γυρεύουμε να ανακαλύψουμε και να παρουσιάσουμε μέσα από τους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται σε τούτο τον τόπο.

DSC00006 DSC00010

Δεύτερος προορισμός μας ο Αγκώνας, εκεί που η φύση σχεδίασε με μαεστρία ένα λυγισμένο ανθρώπινο αγκώνα, δίνοντας  μορφή και σχήμα  στο ειδυλλιακό τούτο χωριό, το αλώβητο από τον χρόνο.

«Το Μονοπάτι του ανέμου» μας ταξιδεύει κινηματογραφικά, από την «λευκή κορυφή», των νεότευκτων «μύλων του ανέμου», στην εποχή των πειρατών:

DSC00011 DSC00014

  τότε, που οι Βίγλες (τα παρατηρητήρια –σκοπιές στο βουνό) προειδοποιούσαν για το «κακό συναπάντημα» όταν στο βάθος του ορίζοντα ξεπρόβαλλαν οι μαύρες σημαίες,

τότε, που υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν λιτά αλλά όμορφα, σε πετρό-κτιστες σπηλιές στο επονομαζόμενο «Αυλάκι της Παναγιάς»,

τότε, που οι καλαίσθητα σμιλεμένες στέρνες προσέφεραν ανάσα δροσιάς στα ζωντανά, στις καλλιέργειες, στους κατοίκους και τους μουσαφίρηδες του Βουνού.

DSC00017 DSC00020

Το πριν και το μετά, αποτυπώνονται ακόμη νωπά στον καμβά του σήμερα, ζωηρά, ανεπιτήδευτα, πάνω στα ερείπια της εκκλησίας του Αγ.Δημητρίου αλλά και στο νεώτερο κτίσμα της.

Στο γεράνι και τον Ασφακιά οι στέρνες που αποτελούν κομμάτι από τις μνήμες του μονοπατιού του αγώνα, γέμιζαν νερό καθάριο σαν τις ψυχές, εκείνων των αλλοτινών χρόνων. Των χρόνων που το στάρι, το καλαμπόκι, οι φακές, το ματιάτο, τα ρεβίθια, ήταν η γενναία ανταμοιβή της εύφορης γης στις φροντίδες και το μεράκι των παραγωγών.

DSC00021 DSC00022

Το βαθυπράσινο των φτελιών μοιάζει με όαση σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής, ενώ ένα παχύ χαλί από χαμομήλια, δίνει την αίσθηση ότι σε τούτα τα σημεία η πλάση δεν έχει απολέσει την πρωτόλεια γνώση της, την δύναμή της δημιουργίας, που δεν τιθασεύει η εξέλιξη και ο «πολιτισμός».

Ο «Άνεμος», μπερδεύει την ευωδιά της ρίγανης, με το θυμάρι, την αλισφακιά (φασκόμηλο), και το δεντρολίβανο, σε κάθε μας πάτημα,  ευωδιές δυνατές , φυσικές απαγίδευτες, από το φάσκιωμα του εμπορίου, γαργαλούν τα ρουθούνια αφυπνίζουν το πνεύμα.

DSC00027 DSC00036

Τα δεκάδες τοπωνύμια, ηχούν σχεδόν συνωμοτικά,  λες και ψιθυρίζουν μυστικά για τους μυημένους στο άβατο της περιοχής …»Στο σάκο», «στο καμένο μαντρί», «στον Λόγγο του Λειβαδά», «στου Χριστόφορου την πλαγιά», «στου Επαμεινώνδα το χωράφι», «στου Βένετα το κομπί», «στο Κλάφωρο», «στις Γείτσες», «στο Νεροστάτι» «στο Πρασωτό Αλώνι», «στα Χωράφια στους Γεωλύκους», «στο Μαγγανιά»  και η ιστορία του τόπου θαρρείς και ξεδιπλώνεται σε λίγες λακωνικές φράσεις.

Η Παναγία του Αγκώνα, χτισμένη το 1777, στην κατάφυτη πλαγιά του ορεινού χωριού κοσμεί με την μοναδικότητα της δυτικής τεχνοτροπίας κατασκευής της, τόσο τον τερματισμό της πορείας μας, όσο και την ιστορία της περιοχής.

thinia

Οι υπεραιωνόβιες κουκουναριές, θυμίζουν τον χρόνο, στον χρόνο, την ιστορία στην ιστορία. Η τέχνη,  αποτυπώνεται εξαιρετικά στις εικόνες, που φιλοξενεί το εσωτερικό του ναού. Το εκπληκτικό της τέμπλο έργο του Ανδρέα Σακβινάτσου,  αποδεικνύει το χνάρι της πίστης, στο θείο ταλέντο του δημιουργού.

Η εκκλησία χώρος γαλήνης και περισυλλογής παραμένει εκεί στο τέρμα, να προσφέρει ξεκούραση και θαλπωρή στους δρομείς και σε όσους δεν έχουν χάσει την πίστη , τις αξίες, τα ιδανικά και τους στόχους τους.

thinia2

Τούτο το τέλος του δρόμου δεν είναι παρά η αρχή μιας προσπάθειας να παρουσιάζουμε το κάθε γεγονός,  πλαί πλαί με την παράδοση, την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας.

Άλλωστε αυτοί είμαστε και αυτές είναι οι ρίζες μας.

DSC00004

DSC00056

 KEIMENA- ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΣΑΜΟΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ- ΦΩΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις