6 Δεκεμβρίου 2020, Κυριακή

Εμφάνιση κρουσμάτων Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΝΟΤΗΤΕΣ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ– ΙΘΑΚΗΣ

 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενημερώνει ότι, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών και στην Πελοπόννησο, οι κτηνοτρόφοι των ΠΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα πρέπει να επιτείνουν την προσοχή τους.

 Απαγορεύεται η εισαγωγή ζώων βοοειδών από την υπόλοιπη Ελλάδα χωρίς την ενημέρωση και την άδεια του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλονιάς.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι:

 1. Ο ιός της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών δεν προσβάλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.
 2. Το νόσημα μεταδίδεται με έντομα και άλλα αρθρόποδα (πιο σημαντικά τα κουνούπια, οι μύγες και τα τσιμπούρια). Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμα με το νερό ή την τροφή. Τα νόσημα προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο, σε σημείο που μπορεί να καταστραφεί όλη η εκμετάλλευση. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.
 3. Κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται στα βοοειδή. Τα πιο συχνά είναι:
  1. Υψηλός πυρετός που επιμένει μέχρι και 1 εβδομάδα.
  2. Επώδυνα οζίδια στο δέρμα σε όλο το σώμα του ζώου που σταδιακά γίνονται πληγές.
  3. Έλκη στο στόμα και στη μύτη με σιελόρροια και ρινικό έκκριμα και έκκριμα από τα μάτια που σταδιακά θολώνει.
  4. Μείωση της γαλακτοπαραγωγής, κούτσαμα και χάσιμο βάρους.

Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να παραλαμβάνουν ζώα μόνο από ελεγχόμενες εκτροφές και μόνο στην περίπτωση που αυτά συνοδεύονται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό. Επίσης να δηλώσουν άμεσα την εισαγωγή ζώων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν το ζωικό κεφάλαιό τους και εν γένει την συνολική κτηνοτροφική παραγωγή των νησιών μας.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλονιάς.

Διεύθυνση: Διοικητήριο Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, 28100 Αργοστόλι

Τηλέφωνα: 2671360513, 2671360512.

     ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις