Αποδείξεις: Ποιοι αποφεύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα

Υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν να αποφύγουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα  για τη μη έκδοση αποδείξεων παρόλη την τροπολογία Τσακαλώτου-Αλεξιάδη που κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή και όσα προβλέπονται σε αυτή σχετικά με την αλλαγή στις κυρώσεις. Συγκεκριμένα, εκτός σχεδίου παραμένουν επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ όπως, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα φροντιστήρια, οι γιατροί και οι επιχειρήσεις με έσοδα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι ούτως ή άλλως απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, αλλά όχι και από την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο παραθυράκι εξαίρεσης άνοιξε τον Οκτώβριο του 2015, όταν ψηφισθέντες διατάξεις νόμου προέβλεπαν για την επιβολή προστίμου το ήμισυ του αναλογούντος ΦΠΑ για μη έκδοση φορολογικού στοιχείου ή λήψη ανακριβούς στοιχείου «για πράξη η οποία επιβαρύνεται με ΦΠΑ». Ωστόσο, δεν νοείται πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης όταν η πράξη δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Σε ότι αφορά, τέλος, την χθεσινή τροπολογία και τα πρόστιμα που προβλέπονται από αυτή σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σε άλλο έλεγχο μεταγενέστερα ότι έχει διαπραχθεί η ίδια παράβαση, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ σε περίπτωση νέας υποτροπής, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις