Χαμηλή φορολογία και έλεγχοι το «δώρο» στην εστίαση

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και η εντατικοποίηση των ελέγχων είναι το βασικό ζητούμενο για να μπορέσει η εστίαση να πάρει «ανάσα», και να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης με ίσους όρους ανταγωνισμού. Αυτό σύμφωνα με τους Αντώνη και Ανδρέα Σταύρου ιδιοκτήτες του Ομίλου Καστελλόριζο που μετρά ήδη 9 καταστήματα και 250 εργαζόμενους, το 70% των οποίων μάλιστα είναι σε σχέση πλήρους απασχόλησης.

Όπως μάλιστα σημείωσε ο Αντώνης Σταύρου μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη 6/7 κατά την παρουσίαση του τελευταίου αποκτήματος του Ομίλου, του K – Grill Βούλας, ο κλάδος εισφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία γιαυτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή από την πολιτεία μακριά από λογικές υπερφορολόγησης. Επίσης ανέφερε ότι η παρανομία στο φορολογικό πεδίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα ώστε να μη φαλκιδεύεται ο ανταγωνισμός. Όπως ανέφερε το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στηρίζοντας την απασχόληση αλλά και την Ελληνική παραγωγή καθώς απορροφά μεγάλο μέρος προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

Με ιστορία μεγαλύτερη των 35 ετών, ο Όμιλος Καστελόριζο των κκ Αντώνη και Ανδρέα Σταύρου έχει μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια, στις ομορφότερες περιοχές του λεκανοπεδίου από την Κηφισιά μέχρι τη Βάρκιζα, όπως το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ και το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΒΑΡΚΙΖΑΣ, τους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ, το ΌΜΙΚΡΟΝ, το ΡΑΚΙ ΜΕΖΕ, το Κ.GRILL, το ΜΕΖΖΕ Glyfada και το RAMINO.

Πονοκέφαλος τα οριζόντια αντικαπνιστικά μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενες αλλαγές στην αντικαπνιστική νομοθεσία δημιουργούν προβληματισμό στον κλάδο. Είναι ενδεικτικό ότι σε ερώτηση του Reporter.gr οι επικεφαλής της εταιρίας παραδέχτηκαν ότι πριν χρόνια η εφαρμογή του μέτρου με “οριζόντιο τρόπο” επέφερε απώλεια πελατών. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του θέματος και κυρίως αξιόπιστη τήρηση της νομοθεσίας, που θα πρέπει να στηρίζεται σε τεκμηριωμένη βάση κι όχι σε λογικές οριζόντων απαγορεύσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι έντονη ανησυχία για την τελική μορφή που θα πάρει η νομοθεσία για τα καπνικά προϊόντα εκφράζουν οι ατμιστές, όσοι δηλαδή χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο – ιδίως μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που καταγράφεται κατά τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Η πλειοψηφία των αντιδράσεων αφορά στην εξομοίωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας μεταξύ ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου που, όπως υποστηρίζουν, αποβαίνει εις βάρος τόσο των καπνιστών όσο και των δομών υγείας.

Γιώργος Αλεξάκης

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις