«Φρένο» στα ταξίδια στην Ελλάδα βάζει η οικονομική κρίση στη Ρωσία

Μείωση παρουσιάζει ο ρυθμός αιτήσεων για βίζα στη Ρωσία. Η στήριξη προορισμών στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η συνεχής πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ αλλά και το σταδιακό άνοιγμα και πάλι της Τουρκίας χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο τα αιτήματα για βίζα ήταν οριακά χαμηλότερα από πέρυσι με την ίδια τάση να καταγράφεται και τον Ιούλιο και τις προξενικές αρχές, μάλιστα, να δέχονται αιτήματα που, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr, κινούνται στο 1/3 της συνολικής δυνατότητας εκδόσεων που έχουν οι προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτός ο ρυθμός αν συνεχιστεί τότε ενδεχομένως να μπει ο πήχης χαμηλότερα ακόμη για το συνολικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πάντως ότι ο μηχανισμός της χώρας για την έκδοση θεωρήσεων λειτουργεί πλήρως και μπορεί να φθάσει να εξυπηρετεί μέχρι και 15.000 θεωρήσεις την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλε το Υπ. Εξωτερικών και προσωπικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των μηχανισμών έκδοσης βίζας στις προξενικές αρχές το πρώτο εξάμηνο οι θεωρήσεις αυξήθηκαν ο πρώτο εξάμηνο κατά 9,2% κυρίως λόγω της καλής πορείας του Απριλίου και του Μαΐου σε επίπεδο θεωρήσεων. Κι αυτό ενώ τα όποια προβλήματα είχαν παρουσιαστεί αρχικά με έκδοση βιομετρικών θεωρήσεων από τις προξενικές αρχές στη Μόσχα έχουν πλέον ξεπεραστεί. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, πάντως, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα ταξιδέψει φέτος στο εξωτερικό θα είναι μειωμένος κατά 15%-30%, ενώ μέχρι 30% θα αυξηθούν οι επισκέπτες ρωσικών προορισμών όπως το Σότσι και η Κριμαία. Είναι ενδεικτικό ότι με βάσει εκτιμήσεις ο ρωσικός εξωτερικός τουρισμός για την περίοδο 2016-2020 θα χαρακτηριστεί από πτωτική τάση. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα που δέχεται ένα σημαντικό αριθμό των εύπορων Ρώσων τουριστών δεν μπορεί να περιμένει νούμερα όπως αυτά που ακούστηκαν ακόμα κι από επίσημα χείλη, δηλαδή για 1,5 εκατ. ή και 3 εκατ. τουρίστες. Άλλωστε δεν υπάρχουν και τόσα καταλύματα ειδικά 5στερα που ενδιαφέρουν τους Ρώσους επισκέπτες της Ελλάδος να τους δεχτούν τους καλοκαιρινούς μήνες «φωτιά». Έτσι, με βάση και το ρυθμό έκδοσης θεωρήσεων εσόδου των τελευταίων μηνών εκτιμάται ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις 800.000.

Συνολικά πάντως, η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, η αναστάτωση που έφερε το Brexit στην Μ. Βρετανία, αλλά και η γενικότερη ανησυχία για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης λόγω της τραπεζικής αστάθειας στην Ιταλία συμπιέζουν τις προσδοκίες για την πορεία του Ελληνικού τουρισμού. Το κλίμα που διαμορφώνεται σε βασικές αγορές – «τροφοδότες» της εγχώριας τουριστικής αγοράς επηρεάζει καταλυτικά τις συμπεριφορές των εν δυνάμει πελατών – τουριστών της Ελλάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι πτώση κατά 3% σημειώθηκε στον αριθμό των ξένων επιβατών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι, λόγω της μείωσης των ταξιδιών των ξένων επισκεπτών σε προορισμούς του εσωτερικού. Αντιθέτως, ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών παρουσίασε άνοδο κατά 21%. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αερολιμένα, τον Ιούνιο του 2016 διακινήθηκαν 1.956.610 επιβάτες, έναντι 1.882.093 το 2015. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού, παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα ανόδου κατά 3,9% και 4% αντίστοιχα. Οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 687.027 έναντι 661.003 τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι επιβάτες εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 1.269.583 έναντι 1.221.090 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η συνολική κίνηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος τον μήνα Ιούνιο, παρουσίασε αύξηση 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κοινό είναι πλέον το συμπέρασμα στους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου ότι καταγράφεται «κόπωση» του προορισμού που θα αποτυπωθεί στην καλύτερη σε νούμερα αφίξεων ίδια με πέρυσι και έσοδα ίσως και χαμηλότερα.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις