Ο μαέστρος Άγγελος Μουρελάτος μιλάει για τις Χορωδίες της Γαλλικής Σχολής

Συνέντευξη στην Αθανασία Μαρκάτου

Αν κάτι είναι συνώνυμο με την παράδοση και τον Πολιτισμό μας είναι τα Χορωδιακά Σχήματα και η Επτανησιακή Μουσική γενικότερα. Οι πιο παλιοί μεγάλωσαν με καντάδες και αριέττες, τραγούδια και μελωδίες που έχουν μείνει αναλοίωτα στη μνήμη μας και στην καρδιά μας και ακόμα τραγουδάμε, από μεγάλους επτανήσιους συνθέτες και τραγουδοποιούς.

Με αφορμή την πρόσφατη πραγματικά μαγική συναυλία χορωδιών που παρακολουθήσαμε στον Κηποθέατρο του Νάπιερ αποφασίσαμε να συναντήσουμε έναν από τους σημαντικούς νέους και πολύ ταλαντούχους Μαέστρους και Διδάσκαλους που αγαπά και τιμά το Χορωδιακό τραγούδι, τον Άγγελο Μουρελάτο.

-Άγγελε ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με την δημιουργία της Παιδικής Χορωδίας.

Η Παιδική Χορωδία δημουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια Μέσα απο τις σπουδές μου στην αθήνα αλλά και την συνεργασία μου με τον αείμνηστο Μαέστρο Διονύση Αποστολάτο είχα αντιληφθεί την σπουδαιότητα της σοβαρής χορωδιακής εκπαίδευσης των παιδιών. Έτσι τα πρώτα χρόνια που ήλθα στην Κεφαλονιά διαπίστωσα την ανάγκη που υπήρχε στον τόπο για δημιουργία μιας οργανωμένης παιδικής χορωδίας. Από την πρώτη στιγμή είχα την υποστήριξη του αείμνηστου Νίκου Μεσσάρη, ο οποίος με μεγάλη αγάπη και ευαισθησία στήριξε το εγχείρημα, προκειμένου να τονώσουμε αυτή την ανάγκη που έχει ο τόπος για ένα φυτώριο από νέες φωνές. Την πρώτη χρονιά δουλέψαμε ως “FILIA” (το πολιτιστικό σωματείο του Νίκου Μεσσάρη), μαζέψαμε 30 παιδιά δημιουργώντας το πρώτο τμήμα της Παιδικής Χορωδίας με παιδιά ηλικίας από 9 έως 15 ετών. Δουλέψαμε χορωδιακά και παρουσιάσαμε τα παιδιά στην περσινή συναυλία στο Νάπιερ με πολύ καλά αποτελέσματα. Μετά από την συναυλία είχαμε ξεκινήσει κάποιες ενέργειες για να δυναμώσουμε αυτό το εγχείρημα αλλά δυστυχώς ο θάνατος του Νίκου μας προκάλεσε μεγάλη λύπη, διότι ήταν ένα άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης.

-Ποια ήταν η συνέχεια για την Παιδική Χορωδία μετά το θάνατο του Νίκου Μεσσάρη;

Προχωρήσαμε, γιατί ήταν επιθυμία και δική του, με την σύζυγό του τη Μιλένα Μεσσάρη, την οποία και ευχαριστώ πολύ, στο να βρούμε λύσεις για να συνεχίσει η Παιδική μας Χορωδία. Βρήκαμε τον Σπύρο Χουρμούζη, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Γαλλικής Σχολής Αργοστολίου, της επονομαζόμενης “Alliance”, ένα ιστορικό Σωματείο, με μεγάλη ιστορία u954 και πλούσια παράδοση και με χαρά μας άνοιξε τις πόρτες της Γαλλικής Σχολής και φιλοξένεί την Παιδική χορωδία υπό την δική μου διεύθυνση και διδασκαλία στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Σχολής. Με Πρόεδρο τον ίδιο, Σπύρο Χουρμούζη, Αντιπρόεδρο της Μιλένα Μεσσάρη, Ταμία τον Διονύση Ευθυμιάτο, Γεν. Γραμματέα τον Αλέκο Μεσσάρη, μέλος και Καλλιτεχνικό Διευθυντή εμένα. Από τους πρώτους μήνες προχωρήσαμε και στη δημιουργία και δεύτερου τμήματος Παιδικής Χορωδίας καθώς υπήρχαν άριστοι οιωνοί ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να προχωρήσει και συγκεντρώσαμε και 15 παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών για να δημιουργούσουμε την προπαιδική χορωδία. Τα παιδιά αυτά με μεγάλη αγάπη και χαρά παρακολούθησαν τα μαθήματα της χρονιάς. Γιατί είναι μεγάλη ανάγκη να εκπαιδεύσεις τα παιδιά από μικρή ηλικία και σταδιακά να μπορέσουν να αντιληφθούν τι σημαίνει χορωδιακό τραγούδι τι σημαίνει χορωδιακή μουσική. Να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις μέσω της εκπαίδευσης , ώστε να υπάρξει ανανέωση των χορωδιών μας στο μέλλον απο παιδιά και νέους , που θα έχουν διδαχθεί την χορωδιακή μουσική και θα έχουν κάνει τρόπο ζωής τους την συμμετοχή σε μια χορωδία. Έτσι είχαμε αυτό το ευτυχές γεγονός ,ότι στην συναυλία την τελική της χρονιάς στο Νάπιερ οι μαθητές της προπαιδικής παρουσίασαν ένα τραγούδι το “Παπόρο” μία λαϊκή Ζακυνθινή καντάδα ενθουσιάζοντας τον κόσμο. Και βέβαια τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας τα οποία παρουσίασαν ένα μεγάλο πρόγραμμα με επτανησιακές καντάδες, σε διφωνία,τιμώντας έτσι τους εκπροσώπους της επτανησιακής μουσικής σχολής. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους γονείς των μαθητών μας.Νιώθουμε υπερήφανοι για αυτά τα παιδιά τα οποία θεωρούμε ότι αποτελούν το μέλλον για την Χορωδία μας στην Κεφαλονιά.

-Μίλησε μας για την Γαλλική Σχολή. Πως ξεκίνησε η συνεργασία;

Η Γαλλική Σχολή είναι ένα ιστορικό σωματείο τα τελευταία 40 με 50 χρόνια μέσα στο Αργοστόλι, έχει κάνει πάρα πολλές δραστηριότητες κυρίως για την εκμάθηση της Γαλλικής Γλώσσας. Αλλά όχι μόνο αυτό διότι αποτελούσε τη δεκαετία του 60 και του 70 μία εστία πολιτισμού που οι παλιοί Αργοστολιώτες το γνωρίζουν αυτό μέσα από τους περίφημους χορούς που έκανε η Γαλλική Σχολή, συγκέντρωνε τον κόσμο, μία ομάδα ανθρώπων αρκετά μεγάλη οι οποίοι είχαν ανησυχίες πολιτιστικές. u919 Η Γαλλική Σχολή αποτελεί την έμπευση και το δημιούργημα της Μαρίας Κοντομίχαλου, η οποία ήταν Γαλλίδα υπήκοος παντρεμένη με τον Ναύαρχο Κοντομίχαλο και όνειρο της ζωής της ήταν η προώθηση του Γαλλικού πολιτισμού στο νησί της Κεφαλονιάς και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Άφησε το κληροδότημα αυτό με τον όρο τόσο της εκπαίδευσης των παιδιών στα Γαλλικά όσο και για πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες να προωθούν πάντοτε αυτό το πνεύμα αγάπης μεταξύ των δύο λαών. Η Μαρία Κοντομίχαλου της οποίας οφείλουμε πάρα πολλά, είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει πάρει ακόμα τη θέση που έπρεπε να έχει στην μνήμη των Κεφαλλήνων, αλλά πιστεύουμε ότι μέσα από τις δραστηριότητές μας αυτές θα γίνει. Έχουν περάσει εκλεχτοί καθηγητές Γαλλικών, έχει μορφωθεί μία γενιά ολόκληρη μέσα από την Γαλλική Σχολή, οι παλαιότεροι τα γνωρίζουν αυτά. Τα τελευταία 15 χρόνια δυστυχώς η Γαλλική Σχολή ατόνισε και είχε έρθει σε ένα σημείο να είναι ανενεργή. Αυτό που κάνουμε είναι μία προσπάθεια επανεκκίνησης της Γαλλικής Σχολής στην οποία εντάσσουμε χορωδίες, εντάσσουμε την Παιδική Χορωδία, την Προπαιδική Χορωδία,οι οποίες φιλοξενούνται και συνεργάζονται άριστα με την Γαλλική Σχολή και με τον Πρόεδρό της Σπύρο Χουρμούζη. Μαζί με την εκμάθηση της Γαλλικής Γλώσσας προσπαθούμε να την κάνουμε μία κοιτίδα πολιτισμού για το Αργοστόλι. Σε όλα αυτά θα θέλαμε να έχουμε τον κόσμο κοντά μας, θα θέλαμε τον κάθε Αργοστολιώτη κοντά μας. Να περάσει από τα γραφεία της Γαλλικής Σχολής, να δει τους χώρους μας, να μας γνωρίσει, να γνωρίσει το Συμβούλιο, τις δραστηριότητές μας και να εγγραφεί μέλος. Είτε των χορωδιών είτε των τμημάτων τηςΓαλλικής γλώσσας.

-Θα γίνει κάποια άλλη εκδήλωση μέσα στο καλοκαίρι για να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος;

Αυτό το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε σε εκδηλώσεις εντός του χώρου της Γαλλικής Σχολής τον οποίο με μεγάλο μεράκι και εθελοντισμόκαταφέραμε να συντηρήσουμε και να τον κάνουμε λειτουργικό και κατάλληλο για τις δραστηριότητές μας. Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως όλους όσους προσέφεραν την αγάπη τους στην Γαλλική Σχολή προκειμένου το κτίριο να οργανωθεί καλύτερα και να συντηρηθεί. Όλους αυτούς θα τους ευχαριστήσουμε ονομαστικά και αναλυτικά σε προσεχή δελτία τύπου.

-Στην πρόσφατη μεγάλη συναυλία στο Νάπιερ μας παρουσίασες και την νεοσύστατη Ανδρική Χορωδία. Πες μας λίγα λόγια για αυτή τη προσπάθεια.

Η Ανδρική Χορωδία αποτελεί ένα πρόσφατο εγχείρημά μου, μία προσπάθεια η οποία έχει μόλις οκτώ μήνες ζωής και στην ουσία αποτελεί ένα μεράκι και μία αγάπη προσωπική για το είδος αυτό της Ανδρικής Χορωδίας. Έχω υπηρετήσει αρκετά χρόνια το Χορωδιακό τραγούδι στην Αθήνα κοντά στο δάσκαλό μου τον Διονύση Αποστολάτο. Ο Διονύσης μας μεταλαμπάδευσε όλη αυτή την αγάπη για τον Επτανησιακό Πολιτισμό και μπορώ να πω ότι του χρωστάω πάρα πολλά τόσο στις γνώσεις όσο και στην ευαισθησία να αντιμετωπίζω τα θέματα του πολιτισμού με σοβαρότητα και με τον τρόπο που πρέπει κάθε φορά να τα προσεγγίζουμε. Η Ανδρική Χορωδία αποτελείται αυτή τη στιγμή από 18 μέλη όπως γίνεται σε μία νεοσύσταση Χορωδία και σε μία νέα προσπάθεια τα μέλη αυτά προέχονται τόσο από παλαιότερα χορωδιακά σχήματα όσο και νέοι χορωδοί και κυρίως νέα παιδιά και αυτός είναι ο στόχος μου και θέλω να το περάσω μέσα από αυτή τη συνέντευξη και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις, να πούμε ότι πρέπει αυτά τα νέα παιδιά να ενταχθούν στις χορωδίες γιατί το πρόβλημα το μεγάλο στην Κεφαλονιά σε αντίθεση με την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο αλλά και τώρα τη Λευκάδα είναι ότι δεν έχουμε ανανέωση στις Χορωδίες μας, δεν έχουμε νέους ανθρώπους, στερούμαστε σε ηλικίες από 20 έως 40 ετών. Δεν έχουμε τέτοιο δυναμικό και πρέπει να το αποκτήσουμε. Και αυτό θα γίνει μόνο αν αποκτήσουμε μία πιο ζεστή νοοτροπία, να είμαστε πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζουμε με τις ανάγκες των καιρών όχι με παλιά στερεότυπα Χορωδιακά που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στον τόπο μας. Αυτά πρέπει να τα αποβάλουμε και να προχωρήσουμε όλοι μαζί και ενωμένοι μπροστά. Θεωρώ ότι μόνο με τις συνεργασίες μπορεί να πάει ο τόπος μας μπροστά, όχι ο καθένας μόνος του και περιχαρακωμένος στα δικά του θέλω. Θα ήθέλα να ευχαριστήσω τα εκλεκτά μέλη της Ανδρικής Χορωδίας τόσο για την αγάπη και τον σεβασμό που δείχνουν στο πρόσωπό μου , όσο και για τον ενθουσιασμό τους για την δημιουργία της χορωδίας μας αλλά και την συνέπεια τους και την πειθαρχεία τους. Δραστηριοποιούμαστε με δύο εβδομαδιαίες πρόβες, είναι όλοι τους ταλαντούχοι χορωδοί και έχουν αντιμετωπίσει αυτό το εγχείρημα με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Ο στόχος της Ανδρικής Χορωδίας καλλιτεχνικά και πολιτιστικά είναι να δώσω μία Χορωδίa me ευαίσθητο και ποιοτικό ήχο πλήρως επανδρωμένη με ταλαντούχους χορωδούς

-Μάθαμε ότι σας έγινε πρόσκληση από την Περιφέρεια για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Κέρκυρας.

Καταρχάς είναι μία πολύ τιμητική πρόταση τόσο για τη Γαλλική Σχολή, για τα παιδιά και για μένα προσωπικά. Είναι μία προσπάθεια που ξεκινάει τώρα από την Περιφέρεια και τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, είναι το πρώτο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών που θα διοργανωθεί στην Κέρκυρα. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει σε επικοινωνία τις Παιδικές Χορωδίες των Ιόνιων Νησιών μεταξύ τους και όχι μόνο προκειμένου αφενός να γνωριστούν τα παιδικά σχήματα, να συνεργαστούν αλλά και να υπάρχει και ένα κίνητρο παραπάνω για τα παιδιά να γνωρίσουν το Χορωδιακό τραγούδι, να γνωρίσουν συναυλιακά τις υπόλοιπες χορωδίες. Και να δώσουμε στον κόσμο το μήνυμα, γιατί αυτό είναι πιο σημαντικό, ότι δεν έχει σταματήσει να ανανεώνεται η χορωδιακή μουσική στον τόπο μας αλλά προσπαθούμε να ξαναμπούμε δυναμικά στο παιχνίδι μέσα από τέτοιες δραστηριότητες. Είναι ένα πολύ καλό εγχείρημα που κάνουν και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε δημοσίως τόσο τον Θόδωρο Γαλιατσάτο όσο τον Παναγή Δρακουλόγκωνα για αυτές τους τις ενέργειες. Η Χορωδία μας θα μεταβεί στην Κέρκυρα τις 25 Σεπτεμβρίου ως αποστολή συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να παρουσιαστεί και θα δουλέψουμε το καλοκαίρι για να φέρουμε σε πέρας αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την συνέχιση του θεσμού του Παιδικού Χορωδιακού Φεστιβάλ και του χρόνου η έδρα γιατί όχι να αλλάξει και να γίνει στην Κεφαλονιά. Αυτό εμείς θα προτείνουμε και θα προσπαθήσουμε να έχουμε δυναμική παρουσία.

-Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αναφέρεις σαν επίλογο στην κουβέντα μας;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τη Δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχό μας τον Αλέξανδρο Παρίση όπως επίσης και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ, Άγγελο Κωνσταντάκη για την αμέριστη συμπαράστασή του στο πρόσωπό μου. Στα χρόνια που δραστηριοποιούμε στην Κεφαλονιά ως μαέστρος σε Χορωδιακά Σχήματα, πάντοτε υπήρξε ο Δήμαρχος αρωγός των προσπαθειών μου αυτών και με ιδιαίτερη ευαισθησία προσπάθησε να με ενισχύσει για να συνεχίζω αυτή την προσπαθεία και να ξεπεράσω τις όποιες δυσκολίες που κατά καιρούς υπήρχαν. Θα ήθελα να ξέρετε κάτι, δυστυχώς στον τόπο μας ακόμα υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες δεν μας πτοούν, προσπαθούμε να τις ξεπερνάμε πάντοτε και τις ξεπερνάμε αλλά σε αυτό το κομμάτι των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας μαέστρος ουτως ώστε να στήσει σωστά τα χορωδιακά σχήματα και να φέρει ποιότητα και ανανέωση είναι πολύ σημαντικό να έχει δίπλα του την πολιτεία. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου ένα δήμαρχο οποίος να έχει γνώση του Πολιτισμού, τον Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος πραγματικά μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο στήσιμο όλων των Χορωδιακών Σχημάτων με δικές του ενέργειες, και της Παιδική Χορωδίας όπου την πρώτη χρονιά δράσης της με το Νίκο Μεσσάρη και την FILIA μας παραχώρησε χώρο για τις πρόβες της Χορωδίας μας αλλά και πάντοτε μας ενισχύει με κάθε τρόπο και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω προσωπικά για αυτή την συνέντευξη και την ευαισθησία σου σε θέματα πολιτισμού και να καλέσω τους αναγνώστες σου να στηρίξουν την χορωδιακή ιδέα μέσω της συμμετοχής τους στις χορωδίες μας !

 -Εγώ σε ευχαριστώ που μου χάρισες λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου για να μιλήσουμε για κάτι σημαντικό όπως είναι η Επτανησιακή Μουσική και ιδιαίτερα το Χορωδιακό τραγούδι στην Κεφαλονιά. Καλή επιτυχία στο έργο σου.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις