27 Νοεμβρίου 2020, Παρασκευή

Ερώτηση στους υπ. Οικονομικών και Υποδομών για την κρατική αρωγή των σεισμοπλήκτων

Προς του κ.κ. Υπουργούς

 Οικονομικών

 Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Θέμα: Υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας για τη χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων από θεομηνίες και επιδότησης ενοικίου για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων.

 Σύμφωνα με τους αριθ. 4174/13 και 4315/14 νόμους προβλέπεται χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σε πληγέντες από θεομηνίες, η οποία αποτελείται από άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή. Επίσης προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας και το ποσό, ο τρόπος και οι όροι χορήγησής τους, καθορίζονται με κοινή Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υ.ΜΕ.ΔΙ. και των συναρμόδιων Οικονομικών Υπουργείων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4315/14 (ΦΕΚ 269 Α’/14) «… οι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις και βοηθήματα … σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς κλπ. … δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές …»

Τους τελευταίους μήνες ζητείται από τους δικαιούχους κρατικής αρωγής και επιδότησης ενοικίου φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ύστερα από αλληλογραφία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων σας (αριθ. 415/15-4-2016 έγγραφο Υπ. Υποδομών, Μετ. & Δικτύων και αριθ. Δ.ΕΙΣΠΡ.Α 127519ΕΞ2016/6-6-2016 Υπ. Οικονομικών Γ.Γ. Δ.Ε.) δεν έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Επειδή η στεγαστική συνδρομή και η επιδότηση ενοικίου, χορηγούνται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποκατάσταση των κτιρίων των δικαιούχων που έχουν πληγεί από θεομηνίες (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.)

Επειδή, οι μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν από θεομηνίες λειτουργούν προσθετικά μετά από 6 χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης και επιδεινώνουν τα προβλήματα των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

     Πώς σκοπεύουν να επιλύσουν το θέμα της υποχρέωσης προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής και επιδότησης ενοικίου ή φιλοξενίας για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων από θεομηνίες ;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις