2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

Κινητοποίηση στο υπ. Υγείας και στη Βουλή για την Υγεία και τους σεισμόπληκτους (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Τα προβλήματα που οξύνονται στις κρατικές δομές Υγείας στα νησιά τους, αλλά και την εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων, μετέφεραν την Παρασκευή 1η Ιούλη στο υπουργείο Υγείας και στη Βουλή οι φορείς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με την κινητοποίηση που οργάνωσαν στην Αθήνα. Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης είχε η Επιτροπή Αγώνα που συνέστησαν για να προβάλουν τις διεκδικήσεις του λαού των δύο νησιών.

Κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας καντάδες με παραλλαγμένους στίχους, που αναδείκνυαν με σκωπτικό τρόπο την άθλια κατάσταση στην Υγεία, δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού που ταξίδεψαν στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις και στις συνελεύσεις που οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα στην Κεφαλονιά.

Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, οι οποίοι δεν δεσμεύτηκαν για κανένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών και υπεραμύνθηκαν της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Η αντιπροσωπεία κατέθεσε το υπόμνημά της για την Υγεία στο οποίο σημειώνεται: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές Υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι δραματική, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που χτυπά κάθε έννοια Υγείας ως κοινωνικού αγαθού και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση δεν έχουν προηγούμενο. Οι εξαγγελίες για ελάχιστες ορισμένου χρόνου προσλήψεις (επικουρικοί) δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ούτε δίνουν λύση τα κρατικά επιδόματα “πτωχοκομείου” στους αγροτικούς γιατρούς, στην κατεύθυνση μεταφοράς της ευθύνης και του κόστους της Υγείας σε κάθε ΟΤΑ». (Διαβάστε το υπόμνημα στα Συνημμένα)

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα κατέθεσε υπομνήματα για την Υγεία, για τις υποδομές που έχουν πληγεί από τους σεισμούς το 2014, αλλά και για τους μαθητές της Κεφαλονιάς, που εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους σεισμόπληκτους.

Τα υπομνήματα απευθύνονταν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής. Ειδικά για την Υγεία, οι φορείς διεκδικούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των κρατικών δομών του νομού, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση στα νοσοκομεία. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές Υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι δραματική, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που χτυπά κάθε έννοια Υγείας ως κοινωνικού αγαθού και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας», σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η Επιτροπή Αγώνα στο υπόμνημα που κατέθεσε.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο στο Αργοστόλι, Βάσω Βουτσινά, το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό που περιορίζεται στο 40% της προβλεπόμενης οργανικής του δύναμης. Στο νοσηλευτικό προσωπικό, μια νοσηλεύτρια πρέπει να καλύπτει μόνη της μια βάρδια, φροντίζοντας περίπου 35 ασθενείς. Τακτικό ιατρείο, παθολογικό και χειρουργικό, δεν γίνεται αφού δεν υπάρχουν γιατροί. Η ΜΕΘ είναι κλειστή και το μικροβιολογικό εργαστήριο εξυπηρετεί μόνο τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, το κτίριο λειτουργεί χωρίς να έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τους σεισμούς, με δυο τμήματα να έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και να παραμένουν κλειστά. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι, την οποία περιέγραψε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, Γιώργος Κουρής. Πρόκειται για τη μόνη δομή Υγείας που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Παλικής, ωστόσο οδηγείται στο κλείσιμο, με τους γιατρούς να συνταξιοδοτούνται ή να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου.

Στο υπόμνημα για τις ποσοστώσεις των μαθητών επισημαίνεται η ανυπαρξία μέτρων υπέρ του συνόλου των σεισμόπληκτων μαθητών στο Νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών τόσο του 2014 (με επίκεντρο την Παλική) όσο και του 2015 (με επίκεντρο τη Λευκάδα). (Διαβάστε το υπόμνημα στα Συνημμένο)

Στο υπόμνημα για τις υποδομές σημειώνεται ότι ο Νομός Κεφαλονιάς – Ιθάκης δύο χρόνια μετά το μεγάλο διπλό σεισμό στην Παλική (το 2014), συνεχίζει να μετρά βαριές πληγές σε ατομικές κατοικίες, σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές. Τα προβλήματα οξύνθηκαν για το σύνολο του νομού με το σεισμό της Λευκάδας (το 2015), από τον οποίο πλήγηκαν ιδιαίτερα η Βόρεια Κεφαλονιά και η Ιθάκη. (Διαβάστε το υπόμνημα στα Συνημμένο)

Απόφαση για στήριξη της κινητοποίησης είχε πάρει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση των εκλεγμένων με το ΚΚΕ δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στη σημερινή διαμαρτυρία, όπως και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς απαιτεί: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του νομού. Καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει. Να επανέλθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση. Κανένας «ντε φάκτο» υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Επίσης, ζητούν: Μέτρα για τους σεισμόπληκτους και τα παιδιά τους, επιστροφή των χρημάτων των κωδικών που υφαρπάχτηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ανακατασκευή των εργατικών κατοικιών και θωράκιση όλων των δημόσιων υποδομών της περιοχής με 100% κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, 20άρια τμήματα στα σχολεία, ποσόστωση για τους μαθητές.

kefalonia-kinhtopoihsh-sto-yp-ygeias-4 kefalonia-kinhtopoihsh-sto-yp-ygeias-5

Πηγή: 902.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις