Το “κόλπο” με τις επικουρικές και την αλλαγή ημερομηνίας

Χάρη σε ένα λογιστικό τρικ του οικονομικού επιτελείου όλοι οι συνταξιούχοι θα χάσουν μια σύνταξη από το επικουρικό μέσα στο 2016. Όπως γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, με την αλλαγή στην πληρωμή της επικουρικής κανένας συνταξιούχος δεν πήρε επικουρική σύνταξη χθες, ούτε και θα λάβει σήμερα ή αύριο, ανάλογα με το Ταμείο απ’ όπου πληρώνεται, μαζί με την κύρια σύνταξή του.

Η επικουρική σύνταξη θα πληρωθεί όπως πλέον ορίζεται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πληρωθεί δηλαδή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και κάπως έτσι μέσα στους πρώτους έξι μήνες οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει αντί έξι επικουρικών, πέντε. Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν λάβει μετά την αλλαγή αυτή 11 και όχι 12 συντάξεις.

Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν χάνονται, όμως το λογιστικό τρικ είναι από τα αξιοσημείωτα.

Πέρα από το τρικ που δεν αφαιρεί επί της ουσίας χρήματα από συνταξιούχους και εργαζόμενους υπάρχουν παρεμβάσεις που μειώνουν πραγματικά το εισόδημα:

Μείωση 30% στις νέες συντάξεις

Μείωση ως 40% στις αναπηρικές

Μείωση ως 15% στο εφάπαξ

Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου

Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020

Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας

Αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ

Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων

Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εισφορά 14% στους αγρότες

Αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ

Αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ

Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ

Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης

10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη

Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις