4 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή

Τροπολογία «ανάσα» για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Προθεσμία δύο ετών θα έχουν τα ξενοδοχεία τα κάμπινγκ και τα τουριστικά καταλύματα να προσκομίσουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.). Έτσι οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να λάβουν ή να διατηρούν το ειδικό σήμα λειτουργίας και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην λειτουργία τους.
Με την προτεινόμενη τροπολογία προβλέπεται ότι τα υφιστάμενα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα διατηρούν ή ανακτούν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) εφόσον στην αρμόδια για τη χορήγηση του υπηρεσία εκκρεμεί από το σύνολο των δικαιολογητικών η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί ή θα κατατεθεί σχετικό αίτημα έκδοσής της εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου. Άπρακτη παρέλευση προθεσμίας δύο (2) ετών από την προσκόμιση της Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση του Ε.Σ.Λ. συνεπάγεται άμεση ανάκληση του Ε.Σ.Λ.
Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων του καταλυματικού τομέα του τουρισμού (κυρίως επιχειρήσεις τουριστικών κατασκηνώσεων/κάμπινγκ αλλά και ξενοδοχεία) αντιμετωπίζουν ζήτημα με την συνέχεια της αδειοδότησής τους -ενώ έχουν καθ’όλα τακτοποιημένα και κατατεθειμένα παραστατικά στοιχεία- εξ αιτίας των ασαφειών και των νομοθετικών παλινδρομήσεων στο θέμα των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Είτε αμφισβητήσεις ως προς την υποχρέωση υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων είτε καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων αφ’ ενός φέρνουν τις κατά τόπους αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού σε πολύ δύσκολη θέση και αφ’ ετέρου περιάγουν σε δεινή θέση -εν μέσω τουριστικής περιόδου- μια σειρά από παλαιές επιχειρήσεις που συχνά λόγω ειδικών οικονομικών συνθηκών κινούνται στα όρια της επιβίωσης.
Με την εισαγόμενη ρύθμιση σκοπείται η παροχή του στοιχειωδώς απαραίτητου χρόνου για τις επιχειρήσεις εκείνες, που τελικά θα κριθεί ότι υπόκεινται στην υποχρέωση για Α.Ε.Π.Ο., να προσκομίσουν το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, χωρίς να «απειλούνται» καθημερινά με ανάκληση αδειών και σφραγίσεις. «Απειλές» που έχουν ως αποτέλεσμα την εν τοις πράγμασι πρόκληση πρόσθετων εμποδίων και ανάσχεση στην επιχειρηματική προσπάθεια των τουριστικών αυτών καταλυμάτων.
Η εν λόγω ρύθμιση εισάγεται αρμοδίως, καθώς οι διατάξεις περί επιχειρήσεων του καταλυματικού τομέα του τουρισμού υπάγονται στην ρυθμιστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Κατά τη σύνταξη των εισαγόμενων ρυθμίσεων τηρήθηκαν οι νομοτεχνικές οδηγίες της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (Κ.Ε.Ν.Ε.) και οι κανόνες καλής νομοθέτησης.

www.dikaiologitika.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις