Αδειάζουν τα καταστήματα του Μαρινόπουλου – Φόβοι για ντόμινο στην αγορά

Πραγματική βόμβα έπεσε στην αγορά με την πτώχευση της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. Μιας εταιρείας με ιστορία από το 1962. Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα της Μαρινόπουλος προκαλεί τριγμούς στην αγορά καθώς συνδέεται με χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις.

Το αίτημα της Μαρινόπουλος Α.Ε για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 θα εκδικαστεί την 1η Ιουλίου.  Το αίτημα κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών (βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 νόμους). Με εντολή του Δικαστηρίου έως τότε δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις – κατασχέσεις στην εταιρεία.

Ουσιαστικά η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Ωστόσο μια ματιά στους αριθμούς που αφορούν στην εταιρεία καταδεικνύει το μέγεθός της. Πρόκειται για μια αλυσίδα με περισσότερα από 823 καταστήματα, ενώ διαθέτει 33 Hypermarkets.

Στην εταιρεία εργάζονται σχεδόν 13.000 άτομα, ενώ οι προμηθευτές της είναι 3.000.

Τα χρέη της Μαρινόπουλος Α.Ε. Υπολογίζονται αυτή τη στιγμή από 1,5 ως 2. δισ. ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αιτήθηκε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ένα αίτημα που θα εξεταστεί την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο.

Σύμφωνα με το capital το σχέδιο προβλέπει:

– Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος

– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις

– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις

– Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις

– Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη

– Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.

-Μηδενικό κούρεμα οφειλών

“Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, την ώρα που στην αγορά υπάρχει φόβος ντόμινο.

Στόχος της εταιρείας είναι να κερδίσει έναν με δύο μήνες παράταση, καθώς με την αίτηση σταματούν οι κατασχέσεις που πλέον ήταν καθημερινό φαινόμενο, ώστε να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την εξυγίανσή της είτε με την πώλησή της σε εγχώριο επενδυτή είτε σε ξένα funds.

Οι πληροφορίες του newsit.gr λένε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την εταιρεία να κλείσει καθώς θα βρεθούν στο δρόμο 13.000 εργαζόμενοι σε αυτοί ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα και οι 3.000 προμηθευτές της.

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούλιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις