Τσίπρας: Εκλογικός νόμος με απλή αναλογική – Ενέκρινε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε χτες με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής. Η εισήγηση δεν καταψηφίστηκε από κανένα μέλος του οργάνου, ενώ βρέθηκαν έξι λευκά.

Η απόφαση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, την απλή αναλογική και τις θέσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η απόφαση των μελών του κορυφαίου οργάνου του κυβερνώντος κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώνει και στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού. Διόλου τυχαία, δεν ήταν και η επιλογή να δημοσιεύσει χτες η Αυγή την δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, βάσει της οποίας το 58% των πολιτών τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου, προτείνοντας την καθιέρωση απλής αναλογικής, προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο 200 βουλευτών, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Σε αυτή τη γραμμή, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο, δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση θα είναι νόμος για την απλή αναλογική και ζήτησε από το κόμμα «να ανοίξει στην κοινωνική του βάση».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. «να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης και κόμματος», λέγοντας μάλιστα ότι «η αριστερή κυβερνησιμότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο».

Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ν. Παππάς έθεσε το δίλημμα «Ή με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά που διχάζουν ή με την Αριστερά που ενώνει».

Την ίδια ώρα η τάση των «53+» κατέθεσε τροπολογία για την ιδιοκτησία του προγράμματος, στην οποία η συμφωνία με τους θεσμούς χαρακτηρίζονταν «αποτέλεσμα ενός αδίστακτου εκβιασμού και ενός πραξικοπήματος».

Η συγκεκριμένη αναφορά, απορρίφθηκε όπως και η τροπολογία της τάσης με την οποία εκφραζόταν η διαφωνία των μελών της για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις