6 Δεκεμβρίου 2020, Κυριακή

Σύσκεψη με πρωτοβουλία Περιφερειάρχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Συντάχθηκε οδικός χάρτης με την υποχρέωση αναζήτησης νέας χωροθέτησης για ολοκληρωμένη διαχείριση

 Στη σύνταξη οδικού χάρτη με την υποχρέωση αναζήτησης νέας χωροθέτησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων  κατέληξε η συνάντηση εργασίας  που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα,  με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά και το κλείσιμο του ΧΥΤΑ μέσης Κέρκυρας από τους κατοίκους.

 Στη συνάντηση  συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος,ο πρόεδρος του ΠΣ Χ. Μωραίτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης,  οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Πανδή και Αλ. Μιχαλάς,  η π.σ. Μ. Μοσχάτ, ο Σ. Σπύρου και ο Δ. Μπιάγκης ως επικεφαλής παρατάξεων  στο Περιφερειακό Συμβούλιο,  ο δήμαρχος της Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, οι αντιδήμαρχοι καθαριότητας Σπ. Ασπιώτης, οικονομικών Γ. Παντελιός,  το προεδρείο του πολιτιστικού συλλόγου Τεμπλονίου και εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των κατοίκων της περιοχής.

Μετά από πολύωρη συζήτηση οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στην καταγραφή των άμεσων παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα  και αφορούν:

  • την ανάθεση στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο μελέτης για αναζήτηση  νέας χωροθέτησης   όσον αφορά  στην τοποθεσία που θα εγκατασταθεί  η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με την επισήμανση ότι το Τεμπλόνι είναι κορεσμένη περιοχή
  • Την εφαρμογή του μεταβατικού σταδίου με την τοποθέτηση και λειτουργία του δεματοποιητή εντός 2 μηνών και την παράλληλη έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του ΧΥΤΑ (βιοαέριο, χωματοκαλύψεις, λειτουργία βιολογικού σταθμού, κ.ά.)
  • Την αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών στο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης και την πραγματοποίηση κοινωνικού διαλόγου με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής πριν την οποιαδήποτε απόφαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας
  • Τον από κοινού σχεδιασμό με τους κατοίκους του Τεμπλονίου για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη της περιοχής μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Παράλληλα την Τρίτη το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  με το δήμαρχο Κέρκυρας και το βουλευτή Κ. Παυλίδη θα συναντηθούν με τον υπουργό εσωτερικών Π. Κουρουμπλή  και τον υφυπουργό Γ. Μπαλάφα καθώς και τον Γεν. γραμ. συντονισμού και διαχείρισης απορριμμάτων  Ε. Καπετάνιο για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του συλλόγου του Τεμπλονίου δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τις αποφάσεις της συνάντησης  στη Λαϊκή  Συνέλευση των κατοίκων, η οποία θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις