2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

Capital controls: Πότε θα πάει το όριο στα 500 ευρώ – Αλλαγές και στο χρονικό περιθώριο

Θέμα χρόνου η νέα χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών. Υπάρχει ήδη χρονικός ορίζοντας για τις αλλαγές στο όριο ανάληψης και όχι μόνο.

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά από Σεπτέμβριο:

Οι περιορισμοί των capital controls χαλαρώνουν ήδη και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος ότι έως το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή”, σημείωσε ο υπουργός για το θέμα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι αλλαγές που αναμένονται όμως σε ό,τι αφορά στο χρονικό περιθώριο που δίδεται στον πολίτη για τις αναλήψεις ίσως έρθουν νωρίτερα, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Ήδη με πρόταση των τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος μελετάται να μπορεί ο πολίτης να σηκώνει σωρευτικά το ποσό των 420 ευρώ που είναι το εβδομαδιαίο όριο είτε για δύο εβδομάδες, είτε και για ολόκληρο τον μήνα.
Το πλέον πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή λέει ότι το εβδομαδιαίο όριο δεν θα αλλάξει, ότι θα παραμείνει στα 420 ευρώ την εβδομάδα, όμως ο πολίτης δεν θα χάνει το δικαίωμα ανάληψης στην μία εβδομάδα, θα μπορεί για δύο εβδομάδες να κάνει ανάληψη ως και 840 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο λέει ότι θα υπάρξει δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης για έναν μήνα, για τέσσερις εβδομάδες δηλαδή και συνολικά για 1.680 ευρώ, ενώ υπάρχει και το ενδιάμεσο σενάριο που προβλέπει αύξηση του ορίου στα 500 ευρώ την εβδομάδα με ταυτόχρονη αύξηση και του χρονικού περιθωρίου σωρευτικής ανάληψης στις δύο εβδομάδες, δηλαδή 1.000 ευρώ ανά πάσα στιγμή μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

newsit.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις