4 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή

Προκλητικές οι δηλώσεις Φίλη για την εξαίρεση των σεισμοπλήκτων μαθητών

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

κ. Φίλη:

  • Εξαιρείτε το συντριπτικό κομμάτι των μαθητών της Κεφαλονιάς από το καθεστώς του σεισμόπληκτου!
  • Σχεδιάζετε γενικευμένη επίθεση σε βάρος τους.
  • Με τον αγώνα εκπαιδευτικών – γονιών – μαθητών θα πάρετε απάντηση εσείς, η κυβέρνηση και η πολιτική σας

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί όλο το λαό της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα της Παλικής σε ξεσηκωμό για την απαράδεκτη αιτιολογία με την οποία ο υπουργός παιδείας κ. Φίλης απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για παροχή συγκεκριμένης ποσόστωσης (0,5%) στους σεισμόπληκτους μαθητές ΟΛΟΥ του Νομού για το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017. Η πρόταση του Υπουργείου που υπερψηφίστηκε αφορά μόνο μια έωλη υπόσχεση για ένα σχολείο από όλη την Κεφαλονιά, το ΓΕΛ Μεσοβουνείων, της Ερίσσου, περιοχής που πλήγηκε ιδιαίτερα από τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας. Την ίδια στιγμή παραμένουν ανοικτές οι πληγές του προηγούμενου σεισμού του 2014. Βιώνουμε την αντίφαση από τη μία να υπάρχει παράταση στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε όλο το Νομό για δύο ακόμη χρόνια λόγω των προβλημάτων και από την άλλη στην πράξη αποχαρακτηρισμός του Νομού ως σεισμόπληκτου. Ο κ. Φίλης, λέγοντας ότι «υπάρχει πρόβλεψη στο σώμα του νομοσχεδίου για τους σεισμόπληκτους μαθητές από την Κεφαλονιάς, την Ιθάκη και την Αιτωλοακαρνανία», προκαλεί αφού ξεκαθαρίζει πως οι υπόλοιποι (πέραν της Ερίσσου) Κεφαλονίτες και ιδιαίτερα οι Παλικισιάνοι δεν θεωρούνται πλέον σεισμόπληκτοι!!! Η δήλωση αυτή του υπουργού παιδείας αποτελεί έκφραση της σταθερής προσπάθειας της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει ως «κανονικές» τις άθλιες υλικοτεχνικές συνθήκες διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Νομό από το σεισμό του 2014, να διαιρέσει τους σεισμόπληκτους σε «παλιούς και νέους», να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να προετοιμάσει νέα ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας (αύξηση στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων – τομέων – σχολείων κοκ).

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ υπογραμμίζει την ιδιαίτερη ευθύνη για την εξέλιξη αυτή της βουλευτή και γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοπεφτάτου, της τοπικής ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, της Περιφερειακής Αρχής ΙΝ (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ΙΝ κ. Γκούση. Στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων του καπιταλιστικού μονόδρομου κάνουν σημαία την «αξιοκρατία» και ξιφουλκούν ενάντια σε κάθε έννοια αντιστάθμισης των άνισων αφετηριών. Όλοι αυτοί έβαλαν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική αποχαρακτηρισμού του Νομού. Προκαλούν πως η κανονικότητα έχει επανέλθει και μάλιστα πως οι σεισμόπληκτοι και τα παιδιά τους είναι «προνομιούχοι» αφού – όπως αναληθώς ισχυρίζονται – ζουν, κατοικούν, μορφώνονται και νοσηλεύονται «σε συνθήκες ίδιες αν όχι καλύτερες από άλλες περιοχές»!!! Το πόσο ψέματα λένε όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί και οι συμπαρομαρτούντες το δείχνει η ίδια η ζωή στα 2.200 ρημαγμένα σπίτια, στα σχολεία των κοντέινερς, στα χρήματα των κωδικών για την αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς που έκαναν φτερά, στην τελμάτωση της οικοδόμησης εργατικών κατοικιών στη θέση των κατεστραμμένων, στο άθλιο οδικό δίκτυο και στο γεγονός πως δύο χρόνια τώρα δεν μπήκε ούτε ένα πετραδάκι στα αναγκαία έργα επούλωσης για το λαό μας. Οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες (πχ ΟΣΚ) αναγνωρίζουν πως για τα έργα επαναφοράς των σχολείων στην προ του σεισμού κατάσταση (κι όχι βέβαια για σύγχρονα αντισεισμικά σχολεία) απαιτούνται 8.000.000 ευρώ που ούτε αυτά υπάρχουν!!

Η απαξίωση της κατάστασης των σεισμόπληκτων είναι όρος για να μη δοθούν ούτε τα ψίχουλα που κατά καιρούς έχουν τάξει όλοι οι σωτήρες της αστικής διαχείρισης και της ΕΕ. Η επίθεση του υπουργού παιδείας στους σεισμόπληκτους είναι μέρος της συνολικής επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, στα εργασιακά και στην τσέπη του λαού για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Χαρακτηριστική είναι η απαράδεκτη κατάσταση στην υγεία στο Νομό. Ενιαία θα είναι και η απάντησή μας. Το γεγονός ότι αποκαλύπτονται βοηθά να βγουν συμπεράσματα απαραίτητα για ένα λαϊκό κίνημα που θα ανασυνταχθεί και θα διεκδικήσει το αναγκαίο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Την Πέμπτη 19 Μάη, 8 μμ

συμμετέχουμε στη συγκέντρωση φορέων και κατοίκων

στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου.

Εκπαιδευτικοί– γονείς και μαθητές δίνουμε «παρών», διαμορφώνουμε πρόγραμμα κλιμάκωσης του αγώνα μας.

Αργοστόλι 18/05/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις