27 Νοεμβρίου 2020, Παρασκευή

Ερώτηση ΚΚΕ για μισθολογική κατάταξη αναπληρωτών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Για τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των επιπλέον επιστημονικών προσόντων των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται ή προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι την περίοδο από 1-1-2016 ως 31/12/2017

Είναι γνωστό ότι ψηφίστηκε νέο μισθολόγιο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους (Δ.Υ.) με το νόμο 4354/2015 ΦΕΚ 176, που ισχύει από 1/1/2016.

Με βάση το νόμο του νέου μισθολογίου, όλοι οι Δ.Υ., άρα και οι εκπαιδευτικοί, κατατάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια με τα προσόντα (προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κτλ) που είχαν αναγνωρισμένα ως 31/12/2015 ή είχαν κάνει αίτηση να αναγνωριστούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Την περίοδο αυτή γίνεται αναδρομικά η κατάταξη των εκπαιδευτικών στα κλιμάκια του νέου μισθολογίου. Πέρα από τον γενικότερο αντιλαϊκό προσανατολισμό του νέου μισθολογίου, διαπιστώνονται και πρωτοφανείς αδικίες για τους νέους εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα για όσους μονιμοποιούνται ή προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές μετά την 1.1.2016.

Με βάση το νέο μισθολόγιο και τις δύο διευκρινιστικές εγκυκλίους που έχουν βγει ως σήμερα (2/1015 /ΔΕΠ 5-1-2016 και 2/31029/ΔΕΠ 6-5-2016), οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κατατάσσουν όσους εκπαιδευτικούς μονιμοποιούνται ως Δ.Υ. (μετά το πέρας της δόκιμης διετίας που προβλέπει η νομοθεσία) και όσους αναπληρωτές-ωρομίσθιους προσλήφθηκαν μετά την 1-1-2016, στο χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ1), ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία και τα επιπλέον επιστημονικά προσόντα τους.

Η αιτιολογία, με βάση το νόμο και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους για την κατάφορη αυτή αδικία, είναι ότι τα προσόντα των παραπάνω εκπαιδευτικών δεν ήταν αναγνωρισμένα ως 31/12/2015 κατά συνέπεια δε μετράνε μισθολογικά από την 1/1/2016 και δε θα μετράνε ως και 31/12/2017, γιατί εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η διετία που προβλέπει ο ν. 4354/2015 κατά την οποία παραμένουν παγωμένες οι μισθολογικές ωριμάνσεις.

Η διαδικασία αυτή, της κατάταξης στο χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, θα αγγίξει όμως από την επόμενη χρονιά και τους χιλιάδες αναπληρωτές που την τρέχουσα σχολική χρονιά είχαν προσληφθεί ως 31/12/2015 και πρόλαβαν να αναγνωρίσουν, για φέτος, όλα τους τα προσόντα και να καταταγούν στο ανάλογο κλιμάκιο. Αυτό θα συμβεί γιατί, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται, καταθέτουν στην υπηρεσία την προϋπηρεσία τους και τα επιπλέον επιστημονικά τους προσόντα κάθε χρόνο, εφόσον προσληφθούν.

Τα παραπάνω ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου είναι πρωτοφανή και αντίκειται σε κάθε λογική. Επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή λάστιχο των νέων και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, που κάθε χρόνο με μια βαλίτσα στο χέρι διασχίζουν τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη για να δουλέψουν λίγους μήνες. Οδηγούν άμεσα σε μειώσεις μισθών.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,  τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:

  • Να καταταγούν στο νέο μισθολόγιο των Δ.Υ. και όσοι εκπαιδευτικοί μονιμοποιούνται και όσοι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι το διάστημα 1/1/2016 ως 31/12/2017 με όλα τους τα προσόντα (όλη τους την προϋπηρεσία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κα);
  • Να αναγνωριστεί μισθολογικά και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς όση προϋπηρεσία και όποιο επιπλέον επιστημονικό προσόν είχαν και δεν τους είχε αναγνωριστεί για οποιονδήποτε λόγο ως τις 31/12/2015.

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Δελής

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου

Μανώλης Συντυχάκης

Σταύρος Τάσσος

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις