4 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή

Και οι μισθοί του Δημοσίου στο στόχαστρο του «αυτόματου κόφτη»

Κίνδυνος περικοπών των μισθών του Δημοσίου αλλά και των συντάξεων με τον «αυτόματο κόφτη» δαπανών που προτείνει η κυβέρνηση στο Eurogroup βλέπουν συνδικαλιστές που μίλησαν στην aftodioikisi.gr. Επικαλούμενοι τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι, δηλαδή, θα προβλέπονται οριζόντιες περικοπές σε όλους τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού, τονίζουν ότι εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα «δύσκολα θα αποφύγει τον πειρασμό η παρούσα ή μια επόμενη κυβέρνηση να μην περικόψει μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν, «ακόμη και μία μικρή οριζόντια περικοπή θα μπορούσε να πετύχει μεγάλη συνολική εξοικονόμηση κόστους».

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι  «κάθε 30 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού».

Όπως εξήγησε σε αυτή τη λίστα θα περιλαμβάνονται οι περισσότεροι κωδικοί πλην αυτών που αφορούν την άμυνα και τα κονδύλια για την ανεργία και τις κοινωνικές δαπάνες. «Ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε ετήσια βάση μετά τα αποτελέσματα της Eurostat του Απριλίου για το προηγούμενο  έτος. Αν υπάρχει πχ 0,2% απόκλιση θα καταρτίζεται Προεδρικό Διάταγμα με γενικές περικοπές σε δαπάνες (διακριτικές και μη όπως ανέφερε) με κάποιες  εξαιρέσεις, όπως πχ τα επιδόματα ανεργίας και οι αμυντικές δαπάνες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε, πάντως πώς θα υπάρχει και ρήτρα υποκατάστασης των μέτρων που θα λαμβάνονται κάθε Απρίλιο με Προεδρικό Διάταγμα στον επόμενο Προϋπολογισμό του Φθινοπώρου.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις