5 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο

ΕΛΜΕΚΙ: Στηρίζουμε το διαγωνισμό της ΕΕΔΥΕ για τους πρόσφυγες

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μπροστά στο έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τον εγκλωβισμό χιλιάδων κυνηγημένων στη χώρα μας, τους χιλιάδες πνιγμούς ακόμα και μικρών παιδιών στο Αιγαίο προσπαθώντας να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και τη φωτιά του πολέμου, είναι συγκινητική η αλληλεγγύη των εργαζομένων, των απλών ανθρώπων. Καθημερινά ο λαός, οι εργαζόμενοι, που ζουν τις δυσκολίες, τις αγωνίες των ανθρώπων του μόχθου, αγκαλιάζουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Από το υστέρημά τους, προσφέρουν ό,τι μπορούν, ένα πιάτο φαί, μια κουβέρτα, ένα παιχνίδι, μια προσωρινή ανακούφιση σε μια δυστυχισμένη μάνα, ένα χαμόγελο σε ένα βασανισμένο παιδί.

Όμως δεν αρκεί.

Όσο η ΕΕ και ΝΑΤΟ εξαπολύουν επεμβάσεις-πολέμους σε όλο τον κόσμο, όσο θα εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε hot spots – στρατόπεδα συγκέντρωσης, το πρόβλημα θα οξύνεται. Όσο θα οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, τόσο περισσότερα θα είναι τα θύματα, οι ίδιοι οι λαοί.

Αυτή τη βαρβαρότητα υπηρετεί  και η συστημική Ναζιστική Χρυσή Αυγή με τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά της συνθήματα, που χωρίζει τους εξαθλιωμένους ανάλογα με τη θρησκεία, το χρώμα, τη χώρα καταγωγής.

Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στο δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας που θέλουν να χύσουν μέσα στη νεολαία, στους μαθητές μας, να στρέψουν την άνεργη, κακοπληρωμένη νεολαία ενάντια στα εξαθλιωμένα θύματα των πολέμων.

Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και ν’ αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές (από τους ίδιους που στηρίζουν τον πόλεμο, που οδηγούν τους λαούς σε προσφυγιά).

Πρέπει να αναδείξουμε το ρόλο και το χαρακτήρα του πολέμου, τις πραγματικές αιτίες που γεννούν φτώχεια και πολέμους και ν’ αγωνιστούμε, μ’ όλους τους τρόπους, ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει το πιο πάνω σκεπτικό που αναπτύσσεται σε ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και προτρέπει εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές του Νομού να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (ΕΕΔΥΕ): «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

Επισυνάπτουμε τα σχετικά κείμενα της ΕΕΔΥΕ.

Αργοστόλι 8/5/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία

 

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) ολοκλήρωσε το έτος 2015 ένα σημαντικό κύκλο εκδηλώσεων και δράσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της. Στον κύκλο αυτό, σημαντική θέση κατείχε η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα και τίτλο: «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη».

Στα έργα των μαθητών εκφράστηκε πολύμορφα η επιθυμία για την ειρήνη , για μια ζωή ειρηνική χωρίς πολέμους και επεμβάσεις που σκοτεινιάζουν καθημερινά τα  όνειρα , τις προσδοκίες των ανθρώπων για ΕΙΡΗΝΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ !

 Η τρέχουσα περίοδος βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων σε μια τεράστια περιοχή από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, μέχρι τη μακρινή Υεμένη και το Αφγανιστάν. Εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώνονται από τις εστίες τους και αναζητούν καλύτερη τύχη στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης . Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι ο αναγκαίος ενδιάμεσος σταθμός, που εξαιτίας των πρόσφατων αποφάσεων μετατρέπεται σε χώρα εγκλωβισμού διαρκείας, δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Οι εικόνες με τις αγωνιώδεις προσπάθειες των προσφύγων και των μεταναστών στη Μεσόγειο και τα νησιά του Αιγαίου καταλαμβάνουν κάθε μέρα σημαντική θέση στα δελτία ειδήσεων. Δίπλα μας , ή στη διπλανή πόλη ή περιοχή , συνωστίζονται χιλιάδες ξεριζωμένοι που προσπαθούν να πάρουν το δρόμο προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που ευελπιστούν να βρουν μια καλύτερη ζωή , χωρίς τον εφιάλτη του πολέμου και των επεμβάσεων. Αντί για ανοιχτούς δρόμους βρίσκουν μπροστά τους φράχτες, κλειστά σύνορα! Συγκλονίζουν  οι καθημερινές εικόνες με ταλαιπωρημένους ενήλικες , νέους , παιδιά και μωρά … Στα έργα των παιδιών – σε όποιες σχολικές μονάδες υπήρξε σχετική ενδοσχολική δραστηριότητα – αναδείχτηκαν η παιδική ευαισθησία , τα αισθήματα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες – μετανάστες και ιδιαίτερα για τα παιδιά …

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ , όλο αυτό το διάστημα εκδηλώνει αγωνιστικά την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τόσο στη νησιωτική χώρα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκδηλώνεται σε δύο βασικούς άξονες:

  1. Υλική βοήθεια σε όλους τους τομείς που υπάρχει ανάγκη στήριξης των προσφύγων και μεταναστών
  2. Ένταση του αγώνα και της δράσης μας κόντρα στις αιτίες του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους .

Με αυτό το πνεύμα πιστεύουμε ότι η κοινή δράση όλων των φορέων αποτελεί την καλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σας καλούμε να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ  και να συμβάλλετε στην πανελλαδική πρωτοβουλία που έχει τον τίτλο: «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας». Στην προσπάθεια αυτή καλούμε να συμβάλουν οι μαθητές σας με όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως αυτή η συμμετοχή θα είναι μια σημαντική συμβολή στον αγώνα για την ΕΙΡΗΝΗ και τη ΖΩΗ και έμπρακτη έκφραση της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Προσδοκούμε τη δική σας θετική ανταπόκριση . Για το σκοπό αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άμεσα όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες ώστε να εντάξετε το όλο θέμα μέσα στο συνολικό πλέγμα δραστηριοτήτων της σχολικής σας κοινότητας .

Με θερμές ευχές για επιτυχίες στο δύσκολο , δημιουργικό σας έργο 

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη

Ακολουθούν με επισύναψη:

Οι Τεχνικές λεπτομέρειες για την πανελλαδική πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ

Απόσπασμα του ποιήματος της Ουρσάν Σαίρ με τίτλο «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας»

Τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων στην πανελλαδική πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ

«Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας»

  1. Τα έργα των μαθητών με τα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μπορεί να είναι είτε ατομικά, είτε συλλογικά.
  1. Στη συμμετοχή γίνονται δεκτά έργα με όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας (πεζά, ποιήματα, ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, μουσικά κομμάτια κλπ).
  1. Τα έργα ποίησης και τα πεζά κείμενα να είναι σε χαρτί Α4, τα ατομικά έργα ζωγραφικής σε μέγεθος χαρτιού Α3, ενώ για τα συλλογικά έργα ζωγραφικής το μέγεθος να μην ξεπερνάει τις διαστάσεις: 1,5m x 1,5m

Τα στοιχεία του κάθε παιδιού που συμμετέχει (ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολείο) να αναγράφονται κάτω δεξιά στο αντίστοιχο έργο.

  1. Τα έργα σε άλλες μορφές (μουσική, βίντεο κλπ.), να είναι σε cd ή dvd που θα μπορεί να αναπαραχθεί από το κατάλληλο σύστημα ήχου – προβολής. Επιλέγουμε σε ΑUDIO ή MP3 και αναγράφουμε τα στοιχεία του μαθητή ή των μαθητών (σε περίπτωση συλλογικής εργασίας) στο cd ή σε έντυπο (χαρτί): ονοματεπώνυμο, τάξη και σχολείο.
  1. Τα έργα καλό θα ήταν να παραδοθούν μέχρι 15 Μαϊου 2016 στις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, οι οποίες μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο θα οργανώσουν εκθέσεις – εκδηλώσεις όπου θα παρουσιαστούν τα έργα των μαθητών. Σχετική ενημέρωση θα γίνει κατά τη διαδικασία παράδοσης των έργων.
  1. Σε κάθε μαθητή-μαθήτρια ή ομάδα μαθητών – μαθητριών θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής της ΕΕΔΥΕ.

Για τον καλύτερο συντονισμό της  όλης προσπάθειες , καθώς και τυχόν λεπτομέρειες  της παρουσίασης των έργων, που δεν περιλαμβάνονται στο παρόν κείμενο μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ (τα τηλέφωνα υπάρχουν σε κάθε σχολείο), ώστε στο τέλος αυτής το βδομάδας να παραδώσουμε τα έργα στην τοπική Επιτροπή Ειρήνης.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις