5 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο

ΕΛΜΕ Λευκάδας: Είναι απόφαση της ΟΛΜΕ να ισχύσει η ποσόστωση του 0.5% για την Κεφαλονιά και το 2016

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας για την ποσόστωση των μαθητών της Γ’ Λυκείου που θα εξεταστούν φέτος πανελλαδικά.

Ε.Λ.Μ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΔΡΑ: 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα 28-04-2016

Προς:
1. ΥΠ.Π.Ε.Θ.
2. Ο.Λ.Μ.Ε.

 1. κ. Βουλευτή Ν. Λευκάδας
 2. κ. Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λευκάδας
 3. κ. Δήμαρχο Λευκάδας
 4. κ. Δήμαρχο Μεγανησίου
 5. Σχολεία
 6. Συναδέλφους
 7. Μ.Μ.Ε.

Θέμα: Ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα εξεταστούν φέτος πανελλαδικά.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε Λευκάδας με έγγραφο του στις 19-04-2016 σχετικά με τους σεισμούς και την αντισεισμική θωράκιση στη Λευκάδα ανάμεσα στα άλλα σοβαρά θέματα πρότεινε και διεκδικούσε για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα εξεταστούν φέτος πανελλαδικά ειδικές ρυθμίσεις, και ειδικότερα:

«Να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα εξεταστούν φέτος πανελλαδικά. Οι χαμένες ώρες μαθημάτων στα σχολεία είναι μόνον ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Η όλη αναστάτωση στις οικογένειές τους, την στιγμή που σήμερα αρκετοί μαθητές έχουν ξεσπιτωθεί από την εστία τους ή ακόμα και όσοι δεν έχουν αναγκαστεί να ξεσπιτωθούν έχουν αναστατωθεί από τις βίαιες αλλαγές στη καθημερινότητά τους λόγω ζημιών που μπορεί να έχουν προκληθεί στα ίδια τα σπίτια τους ή στην οικοσκευή τους είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Τέλος, όπως άλλωστε μας ενημερώνει και ο ΟΑΣΠ, σας καλούμε να μην υποτιμήσετε το ζήτημα του μετατραυματικού στρες που μπορεί να έχουν οι μαθητές, ακόμα και αν δεν είχαν οι ίδιοι υλικές ζημιές αλλά και μόνον λόγω της βιαιότητας του φαινομένου. Θεωρούμε ότι η ασφαλέστερη λύση είναι η μέθοδος της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσόστωση και ειδικότερα 1% που θα περιλαμβάνει όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές και το σύνολο των εξεταζομένων μαθητών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ισχύσει ποσόστωση 0,5% (με ελάχιστο αριθμό εισακτέων τον ένα μαθητή ανά σχολή επιστημονικού πεδίου) για τους μαθητές της Δ.Δ.Ε. Λευκάδας ανά τύπο σχολείου, που άλλωστε έχει ήδη δοκιμαστεί στη Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς του 2014, και έχει ζητηθεί με ψήφισμα από την Ο.Λ.Μ.Ε. (08-03-2016) να ισχύσει η ειδική αυτή ποσόστωση για την Κεφαλονιά και το 2016. Η Ε.Λ.Μ.Ε.-Λ θα στήριζε και οποιοδήποτε άλλο μέτρο, με την προϋπόθεση το μέτρο αυτό να καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της Λευκάδας.«

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και εφόσον επιλεγεί η πρόταση της ομοσπονδίας μας (ψήφισμα 08-03-2016) η ΕΛΜΕ διεκδικεί την εναλλακτική πρόταση της (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19-04-2016) και συγκεκριμένα: για τους μαθητές της Δ.Δ.Ε. Λευκάδας και ανά τύπο σχολείου να ισχύσει ποσόστωση 0,5% (με ελάχιστο αριθμό εισακτέων τον ένα μαθητή ανά σχολή επιστημονικού πεδίου).

Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ε.Λ.Μ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΔΡΑ: 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα 19-04-2016

Προς:
1. ΥΠ.Π.Ε.Θ.
2. Ο.Λ.Μ.Ε.

 1. κ. Βουλευτή Ν. Λευκάδας
 2. κ. Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λευκάδας
 3. κ. Δήμαρχο Λευκάδας
 4. κ. Δήμαρχο Μεγανησίου
 5. Σχολεία
 6. Συναδέλφους
 7. Μ.Μ.Ε.

Για τους σεισμούς και την αντισεισμική θωράκιση στη Λευκάδα.

Είναι γνωστό ότι πριν λίγες μέρες (08-04-2016) μία πρωινή μετασεισμική δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στα σχολεία της Λευκάδας και οδήγησε τους μαθητές εκτός των σχολικών αιθουσών για μικρό (ευτυχώς) χρονικό διάστημα. Η μετασεισμική αυτή δόνηση ήταν μια από τις πολλές μετασεισμικές ακολουθίες του σεισμού της 17ης Νοεμβρίου του 2015 με τα γνωστά επακόλουθα. Με αφορμή το γεγονός αυτό αλλά και το ότι σε λίγο ξεκινά η περίοδος των εξετάσεων ενδοσχολικών και πανελληνίων, το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε Λευκάδας επικαιροποιεί  την απόφαση του Νοεμβρίου του 2015 σε σχέση με τους σεισμούς και την αντισεισμική θωράκιση στη Λευκάδα και ειδικότερα:

1) Διεκδικούμε ιδιαίτερα για τα σχολεία της περιοχής των Επτανήσων αλλά και πανελλαδικά να γίνονται έλεγχοι της καταλληλότητας των σχολικών κτηρίων, που θα εξετάζουν συνολικά τα σχολικά κτήρια, όχι μόνον εποπτικά, (δηλ. στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, επαρκείς χώροι, πυρασφάλεια κλπ.). Οι έλεγχοι αυτοί να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι εκθέσεις που θα προκύπτουν να τηρούνται σε μητρώο για κάθε σχολική μονάδα. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολικά κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς για τα οποία, τόσο λόγω της φυσικής φθοράς όσο και λόγω των διαφορετικών προδιαγραφών που έχουν, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

2) Να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα εξεταστούν φέτος πανελλαδικά. Οι χαμένες ώρες μαθημάτων στα σχολεία είναι μόνον ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Η όλη αναστάτωση στις οικογένειές τους, την στιγμή που σήμερα αρκετοί μαθητές έχουν ξεσπιτωθεί από την εστία τους ή ακόμα και όσοι δεν έχουν αναγκαστεί να ξεσπιτωθούν έχουν αναστατωθεί από τις βίαιες αλλαγές στη καθημερινότητά τους λόγω ζημιών που μπορεί να έχουν προκληθεί στα ίδια τα σπίτια τους ή στην οικοσκευή τους είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Τέλος, όπως άλλωστε μας ενημερώνει και ο ΟΑΣΠ, σας καλούμε να μην υποτιμήσετε το ζήτημα του μετατραυματικού στρες που μπορεί να έχουν οι μαθητές, ακόμα και αν δεν είχαν οι ίδιοι υλικές ζημιές αλλά και μόνον λόγω της βιαιότητας του φαινομένου. Θεωρούμε ότι η ασφαλέστερη λύση είναι η μέθοδος της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσόστωση και ειδικότερα 1% που θα περιλαμβάνει όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές και το σύνολο των εξεταζομένων μαθητών.  Αν  αυτό  δεν είναι εφικτό,  να  ισχύσει ποσόστωση 0,5% (με ελάχιστο αριθμό εισακτέων τον ένα μαθητή ανά σχολή επιστημονικού πεδίου) για τους μαθητές της Δ.Δ.Ε. Λευκάδας ανά τύπο σχολείου, που άλλωστε έχει ήδη δοκιμαστεί στη Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς του 2014, και έχει ζητηθεί με ψήφισμα από την Ο.Λ.Μ.Ε. (08-03-2016) να ισχύσει η ειδική αυτή ποσόστωση για την Κεφαλονιά και το 2016.  Η Ε.Λ.Μ.Ε.-Λ θα στήριζε και οποιοδήποτε άλλο μέτρο, με την προϋπόθεση το μέτρο αυτό να καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της Λευκάδας.

3) Ο σεισμός αναδεικνύει ήδη και θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών. Απαιτούμε άμεση αρωγή του κράτους σε ό,τι έχουν ανάγκη οι σεισμόπληκτοι και πλήρη αποζημίωση όλων των οικογενειών των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Θεωρούμε αδιανόητο να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οικογένειες που τα σπίτια τους είναι μη κατοικήσιμα. Ζητάμε να καταργηθεί για τους σεισμόπληκτους ο ΕΝΦΙΑ, που είναι ούτως ή άλλως ένας φόρος που πλήττει βάναυσα τις λαϊκές οικογένειες.

4) Να επισκευασθεί το συντομότερο το οδικό δίκτυο της Λευκάδας, που στην κατάσταση που βρίσκεται θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλου του λαού της Λευκάδας. Οι επισκευές να γίνουν με τον ασφαλέστερο τρόπο, ώστε να προστατεύονται όσο το δυνατόν καλύτερα οι οδηγοί και από νέες κατολισθήσεις.

Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις