Παραδοσιακά η γιορτή των Βαΐων στα Λουρδάτα

Με τα παραδοσιακά Βάγια (διάφορα φυτά όπως, φοίνικας, μυρτιά, δάφνη, δενδρολίβανο, ελιά κ.α.) και το περίτεχνο πλέξιμό τους με τον φοίνικα να κυριαρχεί σε σχήμα σταυρού, γιορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων στα Λουρδάτα.

 Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 γυναίκες και παιδιά του χωριού, μαζεύτηκαν στην εκκλησία του χωριού, τον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας και με την βοήθεια του εκκλησιαστικού επιτρόπου κ. Διονύση Καμπίτση που μάζεψε τα φυτά, έπλεξαν τα βάγια, τα οποία μοιράστηκαν την επομένη, την Κυριακή των Βαΐων, μετά το τέλος της λειτουργίας από τον π. Δημήτριο για να τα βάλουν στο εικονοστάσι.

Η Κυριακή των Βαΐων

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Το πρόγραμμα της Μ. Εβδομάδας στον Ι.Ν. της Ευαγγγελίστριας στα Λουρδάτα

Μ. Δευτέρα: 19:00 Νυμφίος

Μ. Τετάρτη: 16:00 Ευχέλαιο και 19:00 Νιπτήρας

Μ. Πέμπτη: 19:00 12 Ευαγγέλια

Μ. Παρασκευή: 18:00 Αποκαθήλωση, Εγκώμια

 Μ. Σάββατο: 07:00 Λειτουργία 22:00 Ανάσταση

vagia1 vagia3 vagia4

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις