2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

Επιτυχημένη παρουσίαση της αγιογραφικής εργασίας της Μαριλένας Φωκά στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’

Eγκαινιάστηκε με επιτυχία, παρουσία πλήθους φιλότεχνων και ανθρώπων της τέχνης η   έκθεση  12 αγιογράφων στο Συνεδριακό-πολιτιστικό κέντρο ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’ στην οποία συμμετέχει με 3 πίνακες της η βραβευμένη επτανήσια αγιογράφος Μαριλένα Φωκά.

Στην έκθεση  η αγιογράφος  παρουσιάζει δύο διαφορετικές αποτυπώσεις  της Παναγίας, την Παναγία την Γαλακτοτροφούσα και την Παναγία του Καζάν. Επίσης την αγιογραφία Ιησούς Πάσχων που έχει φιλοτεχνήσει σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά.

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΎΣΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝ

Ή έκθεση δημιουργήθηκε από τον Δήμο Ελληνικού –Αργυρούπολης στα πλαίσια εκδήλωσης με χορωδιακή μουσική υπό την επίβλεψη και επιμέλεια της εικαστικού –αγιογράφου Ευγενίας Χορηγά.

IHΣΟΥΣ ΠΑΣΧΩΝ

Για την συγκεκριμένη αγιογραφική εργασία της Μαριλένας Φωκά ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει :

‘’Στη τέχνη της Μαριλένας Φωκά συντελείτε απόλυτα η αγιογραφική αποκαλυπτική περιπέτεια της αυτογνωσίας που καταλήγει στη παραδείσια ουράνια ευτυχία. Η παραστατική όσμωση των αγίων μορφών που επιτελεί με απροκάλυπτη αθωότητα εκτός από τη δύναμη της βαρύτητας εμπεριέχει ένα πλούσιο διάκοσμο με φωτεινό χρώμα και έντονα σχηματισμένο περίγραμμα..Η θεραπεία που αναδίδουν μέσω της ευλάβειας οι εικόνες ισοδυναμεί με την επίκληση της αρχέτυπης κατανυκτικής αρμονίας, γίνεται το αποτύπωμα του ένθεου ιδανικού , ο αντικατοπτρισμός της αισθητικής τάξης και η κατάδυση εντός .Η δημιουργός εξερευνά τα ανοικτά τοπία της ψυχής, αναζητά την καταγωγική αλήθεια τους .Εκθέτει στα πρόσωπα τους εκστατικούς κυματισμούς του φωτός και την προοπτική της λεπτομέρειας τονίζοντας την απαλότητα της κίνησης ,την βιωματική συνομιλία, την ενδόμυχη ηρεμία και την εσωτερική φωνή της πίστης.’’

Στην εκδήλωση και στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, η αντιδήμαρχος πολιτισμού και οικολογίας Βασιλεία Φουσκίδη, η εικαστικός Θάλεια Μαγδαληνού, ο εικαστικός-πρόεδρος της Ενωσης Εκαστικών  ‘’Διώνη’’ Μιχαήλ Μιχαλάκης και άλλοι.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 27 Απριλίου 2016.

H MAΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ,Ο ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ''ΔΙΩΝΗ΄΄ ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις