4 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή

Ετοιμαστείτε να πληρώσετε τον φουσκωμένο αλλά Αριστερό λογαριασμό…

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  πήρε μέτρα 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση ΦΠΑ , φόρων , έκτακτης εισφοράς περικοπές στις  συντάξεις).

Το 2016 ετοιμάζει το γνωστό πακέτο (με φόρους και περικοπές) ύψους 5,4  δισεκατομμυρίων.

Και για τα επόμενα χρόνια έως το 2018 συζητά μέτρα «κάβα» άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ένα τέταρτο μνημόνιο  . Σύνολο πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα η χώρα για να τα βγάλει πέρα αυτά τα τρία χρόνια δανείστηκε 86 δισεκατομμύρια ευρώ  από τους ευρωπαίους και Δ.Ν.Τ

Αυτό είναι το φανερό ποσό του λογαριασμού της ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κυβέρνησης. Γιατί  υπάρχει και το κόστος στην αγορά και τα νοικοκυριά, από την ύφεση, τα capital controls, από τη καθυστέρηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η αύξηση της ανεργίας τον Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία ΟΑΕΔ, για την οποία η κυβέρνηση μας , δεν λέει κουβέντα.

Το κυριότερο κόστος είναι όμως,  ότι η χώρα αντί να βγει με προληπτική γραμμή χρηματοδότησης  από τα μνημόνια το 2015, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία παλαιότερα, βρίσκεται εξ αιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής  του Αλέξη Τσίπρα  και της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης του κάτω από τη μπότα των δανειστών, για τα επόμενα χρόνια.

Τα λέω όλα αυτά για να υπενθυμίσω ότι πέρσι, όσο περνούσε ο καιρός, και ο Τσίπρας   με τον Βαρουφάκη διαπραγματεύονταν, τόσο ανέβαινε ο λογαριασμός. Ακόμα και η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση  μετά το δημοψήφισμα  – όπου σε μια νύχτα το ΟΧΙ του ελληνικού λαού το μετέτρεψε σε τραγικό ΝΑΙ- και τη 17ώρη  διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα  στις Βρυξέλλες, για την οποία μάλιστα συνεχώς αυτοθαυμάζεται, ήταν χειρότερη από αυτή που είχε προτείνει,  πριν ο  Γιουνκερ.

Και τώρα, βρισκόμαστε ξανά, εν μέσω μιας ατελείωτης διαπραγμάτευσης που όσο συνεχίζεται, χωρίς σχεδιασμό, τόσο πιο σκληρά και τόσο πιο πολλά γίνονται τα μέτρα, γιατί απλά διευρύνεται συνεχώς το κενό, που πρέπει να καλυφθεί για να υπάρξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση.

Ετοιμαστείτε λοιπόν να πληρώσετε, τον φουσκωμένο αλλά αριστερό λογαριασμό των ακόμα εννέα δισεκατομμυρίων. Είναι αποτέλεσμα, μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης…

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις