Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές

Την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα και τη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων προαναγγέλλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για το τρέχον έτος, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετικές διατάξεις που θα προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 ευρώ στις 150.000-200.000 ευρώ και αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Ουσιαστικά, η ΓΓΔΕ αποκαλύπτει ότι για την κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για εκατομμύρια φορολογούμενους, στο στόχαστρο μπαίνουν:

  1. όλες οι εκπτώσεις φόρου και οι απαλλαγές που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως:
  2. η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και συνταξιούχους,
  3. η έκπτωση του 10% των εξόδων για δωρεές, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη,
  4. οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους αναπήρους,
  5. οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, από το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποκαλύπτεται, εξάλλου, ότι εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου κι ότι συνολικά για το 2016 έχουν προγραμματιστεί 103.770 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι.
Επίσης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, είπε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος και ενοικίων, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι.
http://www.news.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις