Αύξηση φόρου στα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση

Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που θα σημάνει άνοδο των λιανικών τιμών των καυσίμων και επιβαρύνσεις… για όλα τα νοικοκυριά διαπραγματεύεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν πλήρως πρωινό δημοσίευμα του Capital.gr περί αναζήτησης από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου μέτρων καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα προκειμένου να καλυφθεί λογαριασμός ύψους 1,8 δισ. ευρώ από πρόσθετα φορολογικά μέτρα τα οποία όμως δεν αφορούν τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και το αφορολόγητο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί στους θεσμούς υπέρ της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι οι λιανικές τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ τους τελευταίους μήνες λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά ο πληθωρισμός, ενώ υπάρχει και μικρός προβληματισμός για το ότι η κατανάλωση έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες παρά τη μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί σε μια αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Το δεύτερο μέτρο για το οποίο επιμένει η ελληνική πλευρά είναι η επιβολή ειδικού τέλους ένα τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία ποσό που ανέρχεται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ. Οι θεσμοί ωστόσο εμφανίζονται αρνητικοί σε μια τέτοια προοπτική.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με τις κλίμακες αναφέρουν ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις ξεκινούν πάνω από τις 30.000 ευρώ εισόδημα καθώς και ότι η τελευταία πρόταση για το αφορολόγητο από την ελληνική πλευρά το κατεβάζει στις περίπου 9.000 ευρώ μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από τις 2.100 ευρώ στις 2.000 ευρώ.

Σε πρωινό δημοσίευμα με τίτλο “Και φόρο-εισπρακτικά μέτρα στο τραπέζι κυβέρνησης – θεσμών” το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Την προφανή της προτίμηση στην αύξηση των φόρων αντί του περιορισμού των κρατικών δαπανών ετοιμάζεται να επιδείξει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η συμφωνία για τη νέα μορφή των φορολογικών κλιμάκων που οδηγεί σε δήμευση των μικρομεσαίων εισοδημάτων με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για μισθούς των 1.500 ευρώ και πάνω αλλά και μικρή μείωση του αφορολόγητου ορίου, έχει ουσιαστικά κλείσει με τους θεσμούς.

Ανοίγει, όμως, σήμερα ένα νέο κεφάλαιο και πάλι φορολογικού περιεχομένου. Τα εισοδήματα μαζί με την επίθεση που θα δεχτούν από τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες, θα βρεθούν στην πίεση και από τη λήψη μέτρων κυρίως έμμεσης φορολογίας και εισπρακτικού χαρακτήρα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών. Αυτό που αναζητείται είναι η κάλυψη με αυτά τα νέα μέτρα δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ  την επόμενη τριετία.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι τα μέτρα αυτά είναι “πολλά και δύσκολα” αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των δανειστών στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σίγουρα παρεμβάσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί καθώς και μέτρα που έχουν εφαρμοστεί αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμη τα προβλεπόμενα έσοδα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά το θέμα της περικοπής των αμυντικών δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί καθώς και μέτρα όπως η επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί που επίσης δεν έχουν ακόμη αποδώσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Για την εξεύρεση του 1,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται να καλυφθούν με πρόσθετα φορολογικά μέτρα πρόκειται να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι πιθανές πηγές εσόδων. Χαρακτηριστικό της αναζήτησης που έχει ήδη ξεκινήσει είναι ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η ελληνική πλευρά πρότεινε την επιβολή τέλους τραπεζικών συναλλαγών, η οποία όμως απορρίφθηκε αμέσως από τους θεσμούς λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσε στην προσπάθεια που κάνει το τραπεζικό σύστημα να συνέλθει από τα χτυπήματα των τελευταίων μηνών. Στο τραπέζι έπεσε και δεύτερη πρόταση για επιβολή ειδικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ η οποία επίσης απερρίφθη.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την πιθανότητα αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί, η μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο χαμηλός πληθωρισμός και η σίγουρη εισπρακτική τους επιτυχία τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα, αναμένεται να πέσει στο τραπέζι και η επανεξέταση της φορολόγησης στην απόκτηση ΙΧ και ειδικά στα μικρού και μεσαίου κυβισμού που έχουν εμπορική επιτυχία τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης της κατοχής ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι το οικονομικό επιτελείο δεν αναζητά λύσεις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον προνομιακό της εκλογικό χώρο, δηλαδή το χώρο του κράτους και των δαπανών για τη συντήρησή του. Υπολογίζεται ότι από το 3% του ΑΕΠ που είναι το σύνολο των μέτρων που πρέπει να λάβει για να κλείσει η συμφωνία, πάνω από το 80% θα προέλθει από αυξήσεις φόρων και μόλις ένα 20% από μειώσεις κρατικών δαπανών, δηλαδή μείωση συντάξεων.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις