Πλήρες σύστημα πρόσβασης ΑμΕΑ στη θάλασσα εγκατέστησε η ΠΙΝ σε Μπενίτσες Κέρκυρας και Σκάλα Κεφαλονιάς

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ΑμεΑ υλοποίησε στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος «NO BARRIER» σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στις παραλίες Μπενίτσες της Κέρκυρας και Σκάλας Κεφαλονιάς, για την δημιουργία της αδιάκοπης αλυσίδας προσβασιμότητας στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα .

Σ αυτή την παρέμβαση συμπεριλαμβάνεται και το πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC που έχει σχεδιαστεί από το πανεπιστήμιο Πατρών και αποτελεί ελληνική καινοτομία η οποία έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια συσκευή που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εισέρχονται στη θάλασσας αυτόνομα , το ενεργοποιεί ο κάθε χρήστης με τηλεχειριστήριο και η συσκευή αντλεί ενέργεια από τον ήλιο. Το σύστημα αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδών.
Η παρέμβαση περιλαμβάνει επίσης ειδικές τουαλέτες για ΑμεΑ , χώρους αποδυτηρίων ειδικά σχεδιασμένους για ΑμεΑ , ντους , διαδρόμους κίνησης στην παραλία για ΑμεΑ , χώρους σκίασης κ.α.

Πρόθεση της ΠΙΝ είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση αντίστοιχων υποδομών στη Λευκάδα και την Ζάκυνθο στο άμεσο μέλλον και με την εξέλιξη ανάλογων προγραμμάτων.
Με την δράση αυτή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που είναι εξόχως τουριστική , εκτός των άλλων προωθείται και ένας νέος τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που αφορά στους επισκέπτες άτομα με ειδικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας τους ένα φιλόξενο, άνετο και προσβάσιμο περιβάλλον ελπίζοντας παράλληλα η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει παράδειγμα και πρότυπο δημιουργίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης , Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού Αλέκος Μιχαλάς δήλωσε ότι «αυτή η παρέμβαση στις Μπενίτσες και την Σκάλα είναι η αρχή για την υλοποίηση του στόχου μας που είναι δημιουργία δικτύου πλήρως προσβάσιμων παραλιών για άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις